Az Egyesült Államok szenátusa 61:30 arányban jóváhagyta, hogy David Pressman legyen az új budapesti nagykövet. A szavazáson csak republikánusok voksoltak ellene. Joe Biden amerikai elnök még májusban jelölte a posztra a 45 esztendős diplomatát, aki júniusi szenátusi meghallgatásán meglehetősen erősen kezdett: kifejtette, hogy Magyarországon fenyegetve érzi a demokráciát és mélyen nyugtalanító jeleket lát, illetve hogy a médiaszabadság, és az LMBTQ-közösség jogaival kapcsolatban is vannak fenntartásai, emellett ígéretet tett rá, hogy harcolni fog az orosz és kínai befolyás ellen.

Ezek után nem csoda, hogy az érkező amerikai nagykövet az MCC Feszten Szijjártó Péter előadásában is téma volt. A külgazdasági és külügyminiszter azzal vezette fel véleményét, hogy természetesen a kölcsönös tisztelet talaján állva várjuk az Egyesült Államok képviselőjét.

Annál keményebb hangnemben folytatta: világossá tette, hogy amikor ő nagyköveteket küld, nem azért teszi, hogy helytartók legyenek és belebeszéljenek a célállomás belpolitikai viszonyaiba, sőt kifejezetten megtiltja ezt.

Közérdekű hirdetés

Mi nem tudhatjuk jobban, hogy mi a jó az adott országnak, mint azok az emberek, akik ott élnek. És ha ők úgy gondolják, hogy rossz, ami van, akkor majd a következő választáson világos döntést hoznak

– magyarázta.

Majd párhuzamot állítva kikérte, hogy ezzel szemben David Pressman meghallgatásán semmi mást nem hallhattunk, mint hogy Magyarországon milyen szörnyű helyzet van. – Nagy tisztelettel kérjük arra, hogy ne beszéljen bele a magyarországi folyamatokba, mert nincsen hozzá köze – figyelmeztetett. A tárcavezető abból sem csinált titkot, hogy valóban nyíltan megfenyegette az európai nagyköveteket, hogy ha beleavatkoznak a választásokba, akkor annak az együttműködés látja majd kárát.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.