Megkezdődött a szövetségi legfelsőbb bíróság bírójelöltje, Amy Coney Barrett négynapos meghallgatása a szenátus igazságügyi bizottságában. A 48 éves Coney Barrett – akit kerületi fellebbviteli bírói posztjára is Donald Trump amerikai republikánus elnök nevezett ki – bevezető beszédében ismételten hitet amellett, hogy a bírák – és köztük a szövetségi legfelsőbb bírák – feladata nem a törvény szellemiségének értelmezése, hanem a törvény betűinek betartása.

Coney Barrett méltatta elhunyt elődjeit

Coney Barrett méltatta elhunyt elődjeit: Ruth Bader Ginsburg liberális bírót, akinek halála után jelölték őt, valamint a 2016-ban elhunyt Antonin Scalia, konzervatív főbírót, akit a mesterének nevezett. Hangsúlyozta, hogy a bíróságoknak „nem szabad megpróbálkozniuk” azzal, hogy politizáljanak, mert ez a kormányzat dolga. „A politikai döntéseket és a kormányzati értékeléseket a nép által megválasztott és a népnek felelősséggel tartozó politikai szerveknek kell meghozniuk. A közvéleménynek nem szabad elvárnia, hogy a bíróságok cselekedjenek így, és a bíróságoknak nem szabad megpróbálkozniuk ezzel” – fogalmazott Coney Barrett az előre elkészített és felolvasott nyilatkozatban.

A jelölt leszögezte:

a bíróságoknak „nem az a feladatuk, hogy megoldjanak minden problémát vagy megjavítsanak minden helytelen dolgot a közéletben”.

Lindsay Graham, dél-karolinai republikánus politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának vezetője kifejtette, hogy bár a meghallgatás az elnökválasztáshoz időben közel esik, de nincs alkotmányos akadálya. Utalva a republikánusok és a demokrata párti politikusok közötti mély nézetkülönbségekre a kinevezés ügyében, leszögezte: „most valószínűleg nem arról lesz szó, hogy meggyőzzük egymást, hacsak nem történik valami drámai fejlemény”. Hozzáfűzte, hogy „ez egy hosszú és perlekedő hét lesz”.

A meghallgatás nyitó napjának délelőttjén a republikánus szenátorok hangsúlyosan szóltak arról a feltételezett demokrata párti lépésről, miszerint esetleges győzelmük esetén a demokraták „feltöltenék”, vagyis jelentős mértékben kibővítenék a szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát demokrata párti bírákkal. Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor ezt fenyegetésnek minősítette. John Cornyin texasi republikánus szenátor pedig úgy vélekedett, hogy egy ilyen lépéssel a demokraták az alkotmánybíróságot új törvényhozó testületté alakítanák át.

Veszélybe kerülhet az Obamacare?

A demokraták hétfőn arra összpontosítottak, hogy a konzervatív bírójelölt kinevezésével veszélybe kerülhet az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény, és ezzel amerikaiak millióinak egészsége. „Ennek a jelölésnek a tétje amerikaiak millióinak egészségbiztosítása” – jelentette ki Dianne Feinstein, kaliforniai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti politikusa.

Kamala Harris, kaliforniai szenátor, a demokraták alelnökjelöltje – aki a koronajárványra hivatkozva nem személyesen, hanem csak interneten vesz részt a meghallgatáson – „felelőtlenségnek” minősítette a szenátusi meghallgatást. Mint fogalmazott: a republikánus többség „nem vett tudomást a jóérzésű kérésről”, miszerint a meghallgatást el kellett volna halasztani. „Veszélybe sodorják” a kongresszus politikusait. Harris szerint „a szenátusnak inkább a családok megmentésével kellene foglalkoznia”.

Elemzők szerint Amy Coney Barrett kinevezésének tétje az, hogy konzervatív többségű lesz-e az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.