Fontos fordulóponthoz érkezett a szerkesztőség: 2021-től átköltöznek internetes platformra. Már több mint 20 éven és 1000 adáson vannak túl, ami oly sok örömet hozott délután 4-kor a magyar otthonokba. Azonban ez a sokéves tevékenység hatalmas anyagi vonzattal is járt. Közel egy ház árát, félmillió dollárt fizettek ki a rádióstúdiónak a heti kétórás műsor sugárzásért. A dolgozók eddig is szívüket-lelküket beletették a munkába mindenféle bérezés nélkül, viszont szükséges támogatás hiányában nem tudják tovább állni a fenntartással járó horribilis költségeket. Bede Fazekas Zsolt a kezdetekről és a jelenlegi nehézségekről beszélgetett velünk.

Zsoltnak már az állásinterjú alkalmával megtetszett a torontói Rákóczi Alapítvány rádójának atmoszférája. Előbb kulturális munkát végzett, közreműködött kisebb dolgokban. Amikor rossz anyagi helyzetbe kerültek a lecsökkent hallgatóság miatt, megkeresték őt azzal, hogy megpróbálná-e vezetni a szerkesztőséget. Próba szerencse, belevágott. Az ő koncepciója kissé más volt elődeihez képest, Zsolt több kultúrát szeretett volna. Megvalósította korábbi ötleteit: kulturális programajánló,  lett, elkészítette műsorát, vállalkozó ismerősei hirdetéseket adtak fel. Feleségével dolgozott együtt, megmentették a alapítvány rádióját. Szerették volna átvenni a műsort minden kötelezettséggel és felelősséggel együtt.  A Rákóczi Alapítvány ezt elutasította, Zsolték pedig belevágtak egy másik médium létrehozásába. Ez a rövid előtörténete a torontói Független Magyar Rádiónak. 

Bizonyára sokaknak feltűnik a névben a független szó. Ez az alapítás idején azt jelentette, hogy minden egyháztól, alapítványtól, szervezettől, politikai párttól külön, önállóan működik. Egy darabig párhuzamosan ment a Rákóczi Alapítvány rádiója is vasárnaponként, az egészséges verseny végén a hallgatók átpártoltak a Független Rádióhoz.

ReklámTas J Nadas, Esq

A független rádió életét nehezítette, hogy egy privát cégnek a heti kétórás adásért évente 32 000 dollár fölött fizettek ki. A járvány ideje alatt új kihívások jöttek, Bede Fazekas Zsolt lassan a harmincadik adást készíti az otthoni karanténstúdiójából. Anno a kezdetek kezdetén nem csak kiadásuk volt, hanem bevételük is, mert a hallgatók adományoztak, voltak hirdetéseik. Azonban idővel az üzletemberek nem tartották lényegesnek, hogy hirdessenek, a hallgatók száma megcsappant.. A virágzó magyar élet megszűnt  Torontóban, az ún. hungarian village leépült, egy kicsi mag maradt. Ahogy öregszik a diaszpóra, úgy fogyott a támogatás, a második, harmadik generációs magyarokra, a fiatalokra nem számíthattak. A BGA-nál lehetett pályázni, már két nyertes pályázaton vannak túl, így tudott megmaradni mostanáig a rádió. Bár megemelkedett a hallgatói adományok mennyisége, mégis úgy látják, hogy még így sem fogják tudni kifizetni a pénzt a rádióállomásnak. 

A szerkesztőségnek bizonyára nagyon nehéz volt rászánnia magát arra, hogy megszüntessék a hagyományos rádiózást, amiben benne van húsz év munkája. A Magyar Rádió Toronto nevű közösségi oldalon posztoltak egy kérdőívet, aminek a segítségével azt szeretnék felmérni, hogy fog változni a hallgatóság érdeklődése a jövőben. Egyelőre nem tudtak következtetéseket levonni, mert nagyon kevés visszajelzést kaptak. Akik kitöltötték, ők az internet javára szavaztak, nem preferálják már a hagyományos készüléket. 

“Ott él mindenki a Facebookon és az interneten, ott kell rádiózni.” – mondta Zsolt. Elismeri, hogy ilyen világot élünk, viszont összeszorult torokkal gondol azokra az idősekre, akik számára nem lesz megoldható az online rádiózás. Vannak olyan hallgatók, akik magyar szót csak tőlük hallottak, és a minden szombati adás ünnep volt a hétköznapjaikban.

 Előreláthatólag a szombati időpont megmarad, de fontolgatják, hogy meghosszabbított műsorral, 16 órától 19 óráig lesznek adásban. Még nem látják át teljesen a dolog technikai oldalát, programokat tesztelnek, hogy gördülékeny lehessen a beindítás. Zsolt valószínűleg a házi stúdiójából élőben jelentkezik majd be, távolabbi cél pedig, hogy hogy egy-egy vendéget is megszólaltathasson a mellette lévő széken.

Bíznak benne, hogy a Facebook-on hallgatható műsor odavonzza majd a hallgatókat, és az unokák lehetőség szerint megtanítják nagyszüleiket a technika használatára, a modern rádiózásra. A Bocskai Rádió nevében tisztelettel kérjük mi is Önöket, hogy szeptember végéig adják le válaszaikat a Független Magyar Rádió közvéleménykutatásában, és természetesen az átállást követően se mondjanak le a követésükről. A felmérés kérdéseit a Független Magyar Rádió facebook oldalán megtalálják (Magyar Rádió Toronto).

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.