Először találkozott Los Angelesben helyi idő szerint csütörtökön az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcstalálkozójának margóján Jair Bolsonaro jobboldali brazil államfő és Joe Biden amerikai elnök. A brazil elnök a találkozó alkalmával azt mondta, hogy szorosabbra kellene fűzni a két ország kapcsolatát, miután ideológiai okokból az elmúlt időszakban a brazil és az amerikai kormány eltávolodott egymástól.

Óriási érdekünk, hogy egyre közelebb és közelebb kerüljünk az Egyesült Államokhoz

− jelentette ki újságírók előtt Bolsonaro.

A Fehér Ház közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a két elnök megállapodott abban, hogy együttműködnek az Amazonas vidéki erdőirtások megfékezésében.

Közérdekű hirdetés

Bolsonaro arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Brazíliának együtt kell működnie az Oroszország és Ukrajna közötti „esemény” megoldásán.

A fehér házi közlemény erről mindössze annyit tudat, hogy a két ország szorosan együttműködik a kérdésben az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A Reuters hírügynökség azt írja, hogy

a Biden-kormányzat célja egyrészt az, hogy helyreállítsa a Donald Trump elnöksége alatt megromlott kapcsolatokat a latin-amerikai országokkal, másrészt elejét vegye Kína térnyerésének a térségben.

A brazil elnök egyébként Trump támogatója, még e hét kedden is dicsérte a volt elnököt, Biden megválasztását pedig gyanúsnak nevezte.

A Biden-kormány viszont nem hívta meg a csúcstalálkozóra Kubát, Venezuelát és Nicaraguát, arra hivatkozva, hogy nem demokratikus országok, erre válaszul több latin-amerikai ország is bojkottálja a csúcstalálkozót.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (j) és Jair Bolsonaro brazil államfő (Fotó: Reuters)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.