A texasi szenátus elfogadott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében

fegyverviselési engedély, előzetes kiképzés és szakvizsga nélkül minden huszonegyedik életévét betöltött, nem büntetett előéletű állampolgár bizonyos típusú kézifegyvert nyilvános helyen is magánál tarthat.

Miután a főleg republikánusokból álló helyi törvényhozás 18:13 arányban elfogadta a jogszabályt, a szintén republikánus Greg Abbott kormányzó közölte, a tiltakozások ellenére aláírja a törvénytervezetet. Az új törvénnyel Texas lesz a 21. amerikai állam, amely lehetővé teszi, hogy engedély nélkül, de elrejtve hordjanak maguknál lőfegyvert az emberek – közölte a Nemzeti Lőfegyverszövetség.

A döntésnek sok ellenzője van. A demokraták, köztük Beverly Powell szenátor is szkeptikus: „Ha beülök egy étterembe egy olyan úrral vagy hölggyel, akinél fegyver van, tudni szeretném, hogy ért-e hozzá, és tudja-e szakszerűen használni.” Charles Schwertner republikánus szenátor szerint azonban az embereknek joguk van megvédeni önmagukat.

– Ez egész egyszerűen a texasiak alkotmányos jogának a helyreállítása

– utalt a politikus az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésére, a fegyverviseléshez való jogra.

Közérdekű hirdetés

A fegyverviseléshez való jogot támogató és ellenző politikusok és civil szervezetek is a bűnügyi statisztikákra hivatkoznak, amikor az önvédelem szükségességével, illetve annak ellenkezőjével, a lőfegyverek betiltásának szükségességével érvelnek.

Az elmúlt években Texasban történtek a legvéresebb fegyveres ámokfutások.

Csak idén húsz ember halt meg különböző fegyveres támadásokban, a legutolsónak áprilisban három halálos áldozata volt, 2019-ben pedig El Pasóban egy bevásárlóközpontnál történt tömegmészárlásban 23-an haltak meg. Az amerikai államok közül Texasban a leglazábbak a fegyverviselésre vonatkozó szabályok: több mint 1,6 millió kézifegyver-viselési engedély adtak ki a 29 millió fős déli államban.

Az új törvényt más megfontolások miatt is szükségesnek tartják. Texas Mexikóval határos. A közép-amerikai országból kábítószert csempésznek az Egyesült Államokba, állandó probléma az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem. A határőrizet ügynökség tájékoztatása szerint

idén áprilisban több mint 178 ezer illegális határátlépési kísérlet történt a mexikói–amerikai határnál, ami 900 (!) százalékos növekedés a 2020. áprilisi adatokhoz képest.

Ennek köze lehet ahhoz, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden demokrata párti amerikai elnök eltörölte elődje, a republikánus Donald Trump számos szigorú bevándorlásellenes intézkedését.

– Emberek haladnak át a birtokunkon, néha kábítószer is van náluk. Ez már invázió

mondta egy aggódó texasi farmer nemrég a Fox News hírtelevíziónak. Stephanie Crisp-Canales elmondta, mindkét tinédzser lányát megtanította, hogyan kell puskát használni arra az esetre, ha önvédelemre szorulnának.

(Magyar Nemzet / BBC, FOX, SKY)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.