Újabb két személynél igazolták a koronavírus-fertőzést – jelentett be pénteken Nelu Tătaru, a bukaresti egészségügyi minisztérium államtitkára.

Tătaru szerint a laboreredmények egy 45 éves máramarosi férfi és egy 28 éves temesvári nő szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A nőt egy temesvári, a férfit pedig egy kolozsvári központba utalták be. Az államtitkár elmondta, egyikőjük sem került kontaktusba az országban elsőként megfertőződött Gorj megyei férfival, mindketten nemrég tértek haza Olaszországból.

Sem a nő, sem a férfi nem Itália koronavírus-fertőzés miatt karanténba helyezett tartományában, Lombardiában és Venetóban járt, hanem Olaszország más részén.

ReklámTas J Nadas, Esq

A minisztériumi illetékes közölte, a máramarosi férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyet az itáliai hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Otthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra. A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamóban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét. A nő egészségi állapota jó, a férfié azonban kevésbé, ezért intenzív osztályra utalták be a kincses városban.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi ügyekben illetékes államtitkára elmondta, a két erdélyi megye egészségügyi hatóságai megvizsgálják, hogy a két fertőzött személy kikkel érintkezett az elmúlt napokban, és meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Ugyancsak pénteken a román kormány közvitára terjesztett egy határozattervezetet, amely 450 millió lejjel egészítené ki a kabinet tartalékalapjából az egészségügyi minisztérium költségvetését, hogy a kórházak felkészülhessenek a koronavírus-fertőzött betegek fogadására. Az összegből esetleg megmaradó hányadot 2020 végéig vissza kell utalni a kormány tartalékalapjába.

Romániában szerdán jelent meg az új koronavírus (Covid-19): a Kárpátokon túl, egy Gorj megyei 25 éves fiatalembernél mutatták ki a fertőzést. Az első fertőzött a pénteki hivatalos tájékoztatás szerint továbbra is tünetmentes, a bukaresti járványügyi intézetben kezelik, és mindenkit kivizsgálnak, aki kapcsolatba került vele.

Eddig országszerte 189 embert helyeztek karanténba, több mint nyolcezret pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.