Más témák mellett a migrációról és a konzervatív egység további erősítésének kilátásairól volt szó azon a tanácskozáson, amelyet az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében működő Európai Konzervatívok – Demokratikus Szövetség frakciója tartott pénteken Budapesten.

„Az európai konzervatívok támogatják a magyar kormány erőfeszítéseit a migrációs válságban. A magyar hatóságok csak tavaly 270 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy illetéktelenül a schengeni zóna területére lépjenek” – emelte ki Varga Judit igazságügyi miniszter az eseményt követő sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, a migrációs fenyegetés nagyon komoly veszélyt jelent a kontinens jövőjére, miközben „az európai politika balliberális erői, az Európai Bizottság javaslataiban továbbra is pozitív színben kezeli a problémát, amivel az európai állampolgárok érdekei sérülnek”.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ian Liddell-Grainger, a frakció brit vezetője arról beszélt, hogy a konzervatív erők egyre erősebbek Európában. Hozzátette: az Egyesült Királyság az EU-ból kilépett, de Európát nem hagyta el, és a 46 tagállamból álló Európa Tanács rendkívül fontos fóruma az állampolgárok képviseletének.

„Hálásak vagyunk a magyar kormánynak azokért az előremutató lépésekért, amelyeket az elmúlt években tettek Európa érdekében”

– jegyezte meg.

Németh Zsolt, az ET konzervatív frakciójának helyettes vezetője azt mondta, Európa konzervatívjai egyesülnek, ez a program, és céljuk az, hogy a jövő júniusi EP-választásokon tovább erősödjenek, majd az európai pártcsaládok erősorrendjében a konzervatívok előrelépjenek a második helyre.

„Azt láthatjuk Európában, hogy a konzervatív erők közelebb kerülnek egymáshoz, és ebben a folyamatban az Európa Tanácson belül működő frakciónak komoly szerepe van” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy Európa és az Egyesült Királyság kapcsolatait szorosabbra kell fűzni.

A budapesti megbeszélésen jelen volt az ET Parlamenti Közgyűlésében nem tevékenykedő, a VOX pártot vezető spanyol Santiago Abascal, Tom Van Grieken, a belgiumi Flamand Érdek vezetője, valamint az európai konzervatív család tagpártjainak számos ET-képviselője.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Ian Liddell-Grainger azt mondta, a populizmus brit értelmezésben ahhoz járul hozzá, hogy az európaiak jobban megértsék a migrációt, a szabadságot, tisztában lássák Európa jövőjét. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoport (ECR) egyre több kormányzó erővel bővül.

Szintén a sajtó jelen lévő képviselőjének felvetésére Varga Judit kiemelte: Magyarország felkészült, és kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy 2024 második felében ellássa az EU-ban az Európai Tanács elnökségét. Megjegyezte, hogy ezt 2011-ben már bebizonyította.

„A magyar elnökség prioritásai között szerepel az unió versenyképességének növelése, a demográfiai kihívások kezelése, a kohéziós politika jövője”

– jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Mint elhangzott, az ET Parlamenti Közgyűlésének konzervatív csoportja története során először tartott tanácskozást Budapesten.

(Demokrata / MTI)

Orbán Viktor az Európa Tanács konzervatív képviselőit fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a karmelita kolostorban fogadta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség képviselőcsoportjának tagjait – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A képviselők a frakció Budapestre szervezett szemináriumára érkeznek hazánkba Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

A képviselőcsoport a koronavírus-járvány lezárulta óta most először szervezett hivatalos külföldi rendezvényt, és üzenetértékű, hogy ennek helyszíne Budapest lett.

A rendezvény kétnapos, a kulturális programok mellett a résztvevők olyan témákról folytatnak panelbeszélgetéseket, mint a hagyományos európai családok előtti kihívások, Európa és a jobboldali pártok jövője vagy a migráció.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (k), Ian Liddell-Grainger, az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyûlésében mûködõ Európai Konzervatívok – Demokratikus Szövetség frakciójának brit vezetõje (b) és Németh Zsolt, az a frakció helyettes vezetõje a frakció budapesti tanácskozásán tartott sajtótájékoztatón 2023. június 2-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.