Orbán Viktor rajta van Donald Trump vendéglistáján, de az amerikai elnök még türelmet kért a tervezett találkozó előtt – mondta Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete a Figyelőnek.

Az új nagykövet az interjúban kiemelte, hogy az amerikai elnöknek a találkozó előtt

először az észak-koreai válságot kell megoldania.

Szabó elmondta, hogy a nagyköveti megbízólevél átadásakor szóba hozta az elnöknek, hogy Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki tavaly nyáron nyilvánosan kiállt Trump megválasztása mellett. A republikánus politikus tisztában volt azzal, hogy mit mondott a magyar kormányfő Tusnádfürdőn. Azt mondta Szabónak, hogy Orbánt erős, bátor embernek tartja, a magyarok pedig nagyszerűek.

Szabó László szerint az amerikaiak elismerésüket fejezik ki amiatt, hogy a magyar katonák ott vannak Afganisztánban, Irakban, Koszovóban, valamint részt vesznek a Baltikum légvédelmében. Hozzátette: Orbán Viktor már bejelentette, hogy a NATO előírásainak megfelelően a GDP 2 százalékára emelik a honvédelmi kiadások mértékét, és ezzel az USA-ban is tisztában vannak.

Szabó azt is közölte Trumppal, hogy sok közös pont van az ő és a magyar kormány politikai gondolkodása között. Jó példa erre a bevándorlás kezelése és az adópolitika kérdése.

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.