fankadeA Lindeni Pálinka Fesztivál fellépője volt Fankadeli, az az Kőházy Ferenc a magyar underground hiphop kiemelkedő képviselője, aki New York-ból érkezett a fesztiválra. Nagyszerű koncertjét élvezhettük az előadónak  múlt héten, szombat este. A közönség imádta a számait, amelyeket a fanatikus rajongók kivülről énekeltek. FankaDeli dalaiban megénekli, hogy mit jelent számára a magyarság, a piros,fehér, zöld zászló,s a magyar kultúra,  ezért nem csoda,hogy az amerikai magyarok körében ismertek a számai, hiszen sokan tudnak azonosulni a dalaiban megénekelt szövegekkel. Az énekest sok támadás éri Magyarországon azért, mert nemzeti érzelmeket énekel meg  dalszövegeiben. Számára ez érthetetlen, s nem érti,  hogy miért kell mindegy egyes interjújában rámutatni arra,  hogy a rap hazájában, Amerikában,  az amerikai raperek büszkék amerikai gyökereikre és ezt meg is éneklik. Nyilvánvaló, hogy ő magyar, s arról tud énekelni, hogy ezt hogyan éli meg. Biztos abban, hogy Tinódi Lantos Sebestyén, Petőfi Sándor és Jókai Mór ha most élnének, akkor ők is magyar raperek lennének, hiszen ők is ezekről a gondolatokról írtak korábbi századokban. Számára az egyik legfontosabb dolog, hogy amit csinál, az értéket képviseljen, s ahogy ő fogalmazott a magas kultúra része legyen. Célja a minőség, s nem az hogy igényeket szolgáljon ki. Megénekli azt  amit átél, megél a világból, legyen az a mindennapok körforgása vagy magyarságtudat, s aki tud ezzel azonosulni, az követi őt. Fontos, hogy az ősi dalnokokhoz méltóan képviselje a magyar kultúrát.fankajoSajnos úgy látja, hogy a magyarok elengedik egymás kezét itt Amerikában. A harmadik generációtól már sokan nem tartják  meg a magyar anyanyelvet. Ezt Ő szomorúan éli meg, hiszen Amerika a nemzetiségek hazája. Minden nemzetiség arra törekszik, hogy továbbadja a nemzeti kultúrát, s  a nyelvet. Szerinte az itt élő  magyaroknak is így kéne tenniük, hogy ezt a szép nyelvet megőrizzék.

fankadeliFankadeli szerint a példa az ami a legjobban működik, ez hat a legjobban az emberekre. Dalaiban arra buzdít mindenkit, hogy úgy legyünk nemes szívűek, együttérzők , hogy álljunk ki magunkért, s tudjuk, hogy honnan jövünk. Magyarnak születtünk, s erre legyünk büszkék. Úgy érzi, hogy bőségesen van még feladatunk a jelenben, s a jövőben is.

fotók: Annabella Veress

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.