Pénteken az amerikai legfelsőbb bíróság felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a terhességmegszakítást – írja a The Hill. A Roe kontra Wade néven elhíresült 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban.

A konzervatív többségű testület döntése visszaadja a tagállamoknak az abortuszszabályozás jogát

A legfelsőbb bíróság mostani ítéletével gyakorlatilag megengedte Mississippinek a saját abortuszszabályozást, és ezzel a tagállamok jogává vált újra a téma szabályozása. 

Több konzervatív tagállamban most automatikusan vagy ezután hamarosan életbe léphetnek az abortuszt szigorító szabályok.

Roe kontra Wade

A legfelsőbb bíróság 1973-as ítélete számos szövetségi és tagállami terhességmegszakítási szabályozást eltörölt. A Jane Roe álnév alatt szereplő Norma McCorvey kétgyermekes családanya a harmadik terhességét szerette volna megszakítani, de Texasban, ahol élt, ez csak akkor volt lehetséges, ha veszélybe kerül az anya élete. Ügyvédei ezért szövetségi szinten perelték be Henry Wade kerületi ügyészt. A legfelsőbb bíróság 7:2 arányban döntött McCorvey javára.

Közérdekű hirdetés

A többségi határozat az 1868-as, 14. alkotmánymódosításra hivatkozott.

Eszerint az Egyesült Államokban született minden ember az ország állampolgára, és egy tagállam sem foszthatja meg őt „az élettől, a szabadságtól és a tulajdontól” megfelelő jogi eljárások nélkül. 

Ezt a záradékot (Due Process Clause) a bíróság tágan szokta értelmezni. A Roe kontra Wade ügyben a testület a „magánélethez való jogot” vezette le ebből, amit lényegében ekkor talált fel.

A döntés szerint ugyanakkor az abortuszhoz való jog nem abszolút, azt korlátozhatja kormányzati érdek, az anya életének védelme és a meg nem született élet védelme is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az első trimeszterben tilos az abortusz bármilyen korlátozása; a másodikban indokolható egészségügyi korlátozások hozhatók; a harmadikban viszont nem kötelező engedélyezni a terhességmegszakítást egyáltalán, csak akkor, ha az édesanya egészsége és élete veszélyben forog – olvasható a Mandiner cikkében.

A bíróság szerint az abortuszhoz való jog „alapvető jog”, azaz a „legszigorúbb ellenőrzés” vonatkozik rá, ha abortusszal kapcsolatos ügy kerül a bíróságok elé.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Tüntetők az abortuszhoz fűződő jog védelmét követelő tiltakozáson Washingtonban 2022. május 14-én. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága jelenleg az abortuszhoz való alanyi jogot biztosító, a Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást lezáró 1973-as legfelsőbb bírósági ítélet felülvizsgálatát végzi (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

(Magyar Nemzet / Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.