A magyar jégkorong-válogatott a vasárnapi mérkőzésének eredményétől függetlenül feljutott a világelitbe a ljubljanai divízió I/A világbajnokságról. A torna egyetlen szombati találkozóján Litvánia 5-4-re legyőzte Romániát, így eldőlt, hogy a házigazda Szlovénia mellett a magyar csapat játszhat jövőre a legjobbak között.

A magyar válogatott korábban kétszer, 2008-ban Szapporóban és 2015-ben Krakkóban tudta kivívni a feljutást.

A 11 székellyel és hat honosítottal felálló román csapat érdekes helyzetben volt: ha alapjátékidőben kikap, akkor kiesik, ha nyer, akkor még a feljutásra is marad esélye. A mérkőzés egyik vonalbírója Kis-Király Barna volt.

Közérdekű hirdetés

A 4. percben szép korongforgatás és passzjáték után Jevgenyij Szkacskov lőtte ki a jobb felső sarkot. Litván emberelőnyben Részegh Tamás lopott pakkot, és egy csel végén a felsővas segítségével növelte a különbséget.

Fokozta a tempót a kieséstől fenyegetett litván alakulat, és egy durva védelmi hibából Eimantas Noreika szépített. Két és fél perc múlva emberelőnyben Jaunius Jasinevicius pedig már egyenlített, távoli lövése a kapuvasról pattant be. Nem tört meg a romániai alakulat, Molnár Zsombor kapásból talált be. A szünet előtt kapu előtti kavarodást Ugnius Cizas zárt le góllal.

A harmadik játékrész elején a legponterősebb litván, Emilijus Krakauskas lépett ki, és nem hibázott, majd hamar Paulius Gintautas is így tett. Mozgósította utolsó tartalékjait a hátrányban lévő együttes, Rokaly Szilárd 5-4-re módosította az állást. A hajrában már nem esett újabb találat, így a vereséggel a román válogatott kiesett, és jövőre a divízió I/B-ben szerepel.

(Magyar Hírlap)

Folytatás: Legyőzte Romániát a feljutó magyar válogatott a hoki vb zárásaként

A Ljubljanában zajló divízió 1/A-világbajnokság utolsó előtti – immár tét nélküli – mérkőzésén a már feljutó magyar válogatott 4–2-re legyőzte a csoportból kieső Romániát.

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
Ljubljana, Hala Tivoli, 2000 néző. V: Piragic (horvát), Sewell (brit)  – Pak Dzsun Szoo (dél-koreai), Zgonc (szlovén)
MAGYARORSZÁG:
Rajna
Garát, Macaulay / Pozsgai (1), Horváth M. / Szirányi B. (1), Fejes (1) / Kiss R.
Sofron 1, Hári J. (1), Erdély Cs. / Magosi B. 1 (1), Sebők (1), Kulmala 1 / Terbócs (1), Nagy G. 1, Papp K. / Tóth R., Vas J., Kóger, Sárpátki
Szövetségi kapitány:
Sean Simpson
ROMÁNIA:
Tőke Farkas T. (1), Boriszenko / Raszulov, Bors / Kozma Zs., Jemelianenko / Berdila, Ferencz-Csibi 1 Gliga 1, Zagidullin (1), Szkacskov (2) / Tranca, Rokaly Sz., Részegh T. / Fodor Cs., Péter B., Molnár Zs. / Rokaly N., Constantin, Casaneanu
Szövetségi kapitány:
Julius Pénzes
Gólszerző: Nagy G.
(08:26 – Szirányi, Terbócs), Magosi (12:47 – Sebők), Kulmala (29:05 – Magosi, Pozsgai), Sofron (56:59 – Hári, Fejes – emberelőny), ill. Gliga (20:30 – Szkacskov, Farkas T.), Ferencz-Csibi (27:49 – Zagidullin, Szkacskov)

A szinte teljes egészében székelyekkel felálló Románia derekasan helytállt. A mérkőzésről bővebben a Nemzeti Sporton olvashatnak.

A lefújáskor aztán győztes jogán felcsendült a magyar himnusz, s a rendező remekül vette észre az első két sor után, itt a segítségére semmi szükség, lekeverte a hangot, s kétezer magyar együtt énekelt torkaszakadtából. Közülük is kiemelkedett a csapatkapitány Nagy Gergő, aki a további ünneplésből is karmesterként vette ki a részét. Újra előkerültek a már jól ismert dalok, a Dolly Roll Vakációja vagy éppen az Érik a szőlő, de természetesen csak azután, hogy

a himnusz mellett a Románia égisze alatt versenybe szálló, utolsó helyen végző és így kieső erdélyi magyaroknak bömbölt a székely himnusz is.

A világbajnoki izgalmak azonban nem értek véget ezzel: a mérkőzés után a szlovén és a magyar szövetség képviselői egy közös sajtótájékoztató keretein bejelentették, bejelentkezik a jövő évi, gazdátlanná vált A-csoportos világbajnokság rendezési jogáért. Mint ismert, az orosz–ukrán háború miatti kizárások értelmében Szentpétervár mégsem rendezhet elit-vb-t 2023-ban.

„Az elmúlt napokban már sejthették, de hivatalosan is megerősítjük: beadjuk a közös pályázatunkat a jövő évi elit-világbajnokságra   – nyitották meg a meccs után rögtönzött sajtótájékoztatót, majd a Szlovén Jégkorongszövetség (HZS) elnöke, Matjaz Rakovec folytatta. – Arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyarokkal karöltve képesek lennénk lebonyolítani egy ilyen világszínvonalú rendezvényt. Egy csoport küzdelmei és két negyeddöntő zajlana a ljubljanai a Stozice Arénában, majd két negyeddöntő, míg Magyarországon az MVM Dome-ban tartanánk a másik csoportkört, a másik két negyeddöntőt, és az ezt követő végjátékot.”    

Az MJSZ elnöke, Such György vette át a szót:  „Ha nem is titokban, de a nagy nyilvánosságot elkerülve dolgoztunk az elmúlt hetekben, hogy ez a pályázat létrejöhessen. Sajnálatosak a körülmények, aminek ezt a lehetőséget köszönhetjük, viszont jó lehetőség ez, hogy az elitvébék rendezése ne csak a top országok játszótere legyen, megmutathatjuk, mi is sikeres A-csoportos világbajnokságot tudunk tartani. Nem tartanám logikus döntésnek, ha sorozatban háromszor Finnország rendezhetné meg az eseményt, ahol már egyébként is óriási népszerűségnek örvend a hoki. Nehezíti a dolgunkat, hogy alapvetően két-három évig készítenek elő egy ilyen rangos eseményt, viszont minden támogatásunk megvan, hogy akár egy év alatt is felnőjünk a feladathoz, ráadásul sok európai állandó résztvevőnek is kedvező közelségben vagyunk.”    

A HZS főtitkára, Dejan Kontrec hangsúlyozta, az eredmények kedvező alakulása is szükséges volt, hogy ezt a bejelentést megtehessék, hiszen nem A-csoportos nemzetben nem tarthatnak világbajnokságot. Az MJSZ-főtitkár Sipos Levente végül kitért a szurkolókra is:  „Láthatták, a magyar szurkolótábornak nincsen párja a világon, idegenben is ilyen hangulatot teremtettek, elképzelhetik, mire lehet odahaza számítani.”     

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.