A Kaposvár–Balatonfüred szakasszal zárult a Giro d’Italia nagy rajtja, az olasz kerékpáros-körverseny keddtől Szicíliában folytatódik. Az emlékezetes három nap során Budapesten, a Dunakanyar, illetve a Dunántúl útjai mentén negyedmillióan szurkoltak a versenyzőknek, köztük a három magyar indulónak.

A legendás kerékpáros-körverseny nyitószakaszait, a Grande Partenzát, azaz a nagy rajtot péntektől vasárnapig Magyarországon rendezték; a Budapest–Visegrád és a mai, Kaposvár–Balatonfüred etapok mellett szombaton a budapesti egyéni időfutamon mérette meg magát a mezőny. Mindegyik napon szenzációs volt a hangulat, ezt emelte ki Mauro Vegni, a Giro d’Italia igazgatója is:

– Szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, a kormánynak, a lakosságnak, a szurkolóknak és természetesen a nagy rajt helyi szervezőbizottságának. Igazi siker volt az elmúlt három nap, ennél melegebb fogadtatásban nem is részesülhetett volna a verseny.

Közérdekű hirdetés

Ezzel a nagy rajttal a magyarok bebizonyították a világnak, hogy helyük van a nemzetközi kerékpáros-közösségben. Köszönjük Magyarországnak!

– mondta Mauro Vegni.

– A verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta, legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt a versenyútvonalak mentén, mindenhol szenzációs hangulat uralkodott – nyilatkozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Az olasz szervezők minden várakozását felülmúlta a hangulat.

Az egyik csapat azt nyilatkozta, hogy igazából nem értették, miért kell Magyarországra hozni a nagy rajtot, de

egészen elképedtek attól a végtelen szeretettől és lelkesedéstől, amit itt tapasztaltak.

Ez a verseny biztos, hogy emelte hazánk megbecsülését a világban. A siker közös, e mögött a verseny mögött végre egy igazi nemzeti összefogás alakult ki. Ezúton én is köszönöm mindenkinek; a szervezőknek, a budapesti és a vidéki önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkénteseinknek, a szurkolóknak és a lakosságnak.

Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztály vezetője a zavartalanul lebonyolított rendőri biztosítást értékelte:

– Büszke vagyok a rendvédelmi szervek, a partnereink, illetve az Országos Polgárőrszövetség áldozatos munkájára.

Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb nagy rajtját rendeztük meg.

Minden tekintetben lenyűgöző volt a rendezvény, külön kiemelném, hogy példaértékű volt a szurkolók és a nézők fegyelmezettsége.

A Giro d’Italia május 10-én Szicíliában, az Avola–Etna–Nicolosi hegyi szakasszal folytatódik.

Borítókép: A budapesti időfutamon a budai Várba vezető Ponty utcán egy gombostűt sem lehetett volna leejteni (Fotó: Kurucz Árpád)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.