Donald Trump tarolt a szuperkeddnek nevezett előválasztási csúcsnapon, az utolsó republikánus ellenfele is visszalépett, így már szinte biztos, hogy ő az amerikai jobboldal elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ennek fényében kiemelt jelentősége van annak, hogy a szuperkedd után az első külföldi vendégként Orbán Viktor magyar kormányfőt fogadja floridai rezidenciáján; ez is jelzi a kettejük közötti szoros szövetséget – mondta legújabb videoelemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ez a találkozó is cáfolja azokat a kritikákat, miszerint a magyar kormány oroszpárti lenne, ugyanis Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese az amerikai elnöki szék várományosa, a magyar kormányfő pedig a magyar nemzeti érdekeket képviselve Trumphoz hasonló békepárti álláspontot foglal el.

Ismeretes: Orbán Viktor csütörtökön Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytatott panelbeszélgetést az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője címmel, majd Floridába utazott, ahol a mai napon Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, az amerikai jobboldal elnökjelöltjével tárgyal.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az elemző emlékeztetett: Trump első elnöki ciklusa során még kevésbé volt szoros a kapcsolat a két vezető között, csupán a ciklusa vége felé kezdett el baráti lenni a viszony köztük. Most azonban szinte nem telik el hét anélkül, hogy Trump a kampányeseményein ne hivatkozzon pozitív példaként Orbán Viktorra. Ez azt jelzi, hogy egy esetleges második elnöki ciklusa során kiemelt szerepet szánna Magyarországnak, a két ország kapcsolatai hihetetlen mértékben javulnának. Emellett az elemző szerint Trump esetleges győzelme Brüsszelre is hatással lenne, kevésbé lenne háborúpárti hangulat Európában, ugyanis a NATO vezető állama megváltoztatná a háború kapcsán képviselt álláspontját. Trump világossá tette: azonnal véget vetne a háborúnak Ukrajnában, nem támogatja a fegyverszállítást és leülne az orosz elnökkel tárgyalni.

A mostani találkozó cáfolja azokat a kritikákat is, miszerint a magyar kormány oroszpárti lenne

Hogy lehetne az a kormány oroszpárti, amelynek az egyik legfontosabb szövetségese az amerikai elnöki szék várományosa?

– tette fel a kérdést Deák Dániel, majd kiemelte: Donald Trump és az amerikai jobboldal is tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva képvisel békepárti álláspontot, nem pedig azért, mert oroszpárti lenne. Kiemelte: a demokrata párt ideológiai, politikai alapon folytat külpolitikát, rá akarja erőltetni másokra a gondolkodásmódját. Trump ezzel szemben érdekalapú külpolitikát folytat, így az esetleges vitás kérdéseket is józan tárgyalások útján meg lehet vele beszélni.

(Pesti Srácok / XXI. Század Intézet)

Borítókép: Bedminster, 2022. augusztus 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.