Gázrobbanások történtek az egyesült államokbeli Bostontól északra fekvő két településen helyi idő szerint csütörtök este, mert eltört a gázvezeték, több házban tűz keletkezett, a hatóságok mintegy 70 épületből kimenekítették az embereket.

Az esetről Massachusetts állam rendőrsége adott tájékoztatást a Twitter közösségi oldalon. A beszámoló szerint a tüzek Lawrence településen és a szomszédos Andoverben, illetve Észak-Andoverben keletkeztek. A lángok miatt sűrű füst borítja a területet. A rendőrség közölte, hogy 70 tűzesetet, robbanást vagy gázszivárgást jelentettek. A lángok megfékezésére mintegy 50 tűzoltóállomás munkatársait mozgósították.

A tűzben több tucat épület rongálódott meg. A hatóságok százakat evakuáltak. A rendőrség hangosbemondón keresztül szólította fel az érintetteket otthonaik haladéktalan elhagyására. A gáz mellett az áramszolgáltatást is felfüggesztették a szóban forgó területeken, hogy elkerüljék a további baleseteket.

Lawrence kórházában 13 embert kellett ellátni füstmérgezés vagy sérülés miatt. Egy válságos állapotban lévő sérültet átszállítottak egy bostoni kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét. A 18 éves fiú autójában tartózkodott, amikor a robbanás következtében ráomlott egy kémény. Andoverben legalább hárman sérültek meg, köztük egy tűzoltó.

Az előzetes vizsgálatok szerint túlnyomás feszíthette szét a Columbia Gas nevű gázszolgáltató szóban forgó gázvezetékét – közölte Michael Mansfield andoveri tűzoltóparancsnok. A történteket követően a Columbia Gas szakemberei fokozatosan csökkentették a nyomást a vezetékben, illetve elzárták azt egy nagyobb, néhány ezer méteres szakaszon – derült ki hírügynökségi forrásokból.

A Columbia Gas a baleset előtt néhány órával bejelentette, hogy fejlesztési munkákat kezd Massachusetts-szerte, beleértve azt a területet, ahol a robbanások történtek. Egyelőre nem tudni, hogy a baleset idején már megkezdődtek-e a munkák a térségben.

A szolgáltató vizsgálja a robbanássorozat lehetséges okait. Egy szakértő, Brigham McCown példátlannak nevezte a történteket. Az amerikai gázszolgáltatók gyakran kerültek bírálatok kereszttüzébe az elmúlt években, mert nem tartják megfelelően karban az egyre öregedő vezetékrendszert.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.