George Pataki, New York állam volt kormányzója is indul a republikánus párt elnökjelöltségéért. A politikus, aki ezt csütörtökön a honlapján egy YouTube-videóben közölte, döntését a nap folyamán később személyesen be fogja jelenteni a New Hampshire állambeli Exeterben.

george_pataki_2004_07_04

A 69 éves Pataki, aki 1995 és 2007 között három cikluson át volt az általában a demokratákhoz húzó New York állam kormányzója, az első részben magyar származású amerikai politikus, aki valaha is elindult az Egyesült Államok elnökválasztási küzdelmében.

A fiskális kérdésekben konzervatív, társadalmi ügyekben gyakran liberális nézeteket valló politikus centristának számít a pártjában, amelynek elnökjelöltségéért számos erősen konzervatív politikus is indul. Videoüzenetében George Pataki emlékeztetett a New York állam kormányzójaként elért sikerekre, valamint arra, hogy vezető szerepet játszott a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő helyreállításban.

“Újból magunkévá kell tennünk azt a szellemet, azt az érzést, hogy egy nép vagyunk” – hangoztatta Pataki a New York város, és a ledőlt ikertornyok helyén felépült One World Trade Center képeivel illusztrált videóban.

Az elnökjelölt-aspiráns szerint az amerikaiak így nem a politikusokat, hanem önmagukat tennék képessé “egy határtalan, fényes jövő” megteremtésére.

Pataki a nyolcadik jelentősebb politikus, aki bekapcsolódott az elnökválasztási kampányba. Támogatottsága az országos közvélemény-kutatások szerint a kampány korai szakaszában nem számottevő – nem kizárt, hogy nem lesz az első televíziós vitákra meghívandó tíz legnépszerűbb aspiráns között -, de tanácsadói abban bíznak, hogy a volt kormányzó politikai nézetei később felkeltik a választók érdeklődését.

Pataki ellenzi a szövetségi kormány általa túlzottnak tartott befolyását az államok ügyeire, így az országos tanrendet is. A politikus ugyanakkor, a konzervatív párttársaitól eltérően, támogatja a melegek emancipációját és az abortuszhoz való jogot és azt vallja, hogy a magánszektornak is lépéseket kell tennie a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása érdekében.

Mint azt a hivatalos bejelentés helyszíne, Exeter is jelzi, a volt kormányzó nagy jelentőséget tulajdonít New Hampshire államnak, ahol az iowai jelöltállító gyűléseket követően elsőként tartanak majd előválasztási fordulót az elnökjelöltségre pályázók jövő évi, pártokon belüli küzdelemsorozatában. Az államban, ahol függetlenek is szavazhatnak a pártok jelöltjeiről, a mérsékelt republikánusok rendszerint sikeresen szerepelnek.

Forrás: inforadio.hu

1 COMMENT

  1. Azt hiszem túl későn jelentette be indulását. Nehéz lesz nyolc tíz jelölttel szemben. És életkor szempontjából is túl késő. Ha most 69 akkor már hetven lesz mint elnök és 74 majd 78 mire befejezi. Már pápának is túl öreg volna. Voltak még öregebb amerikai elnökök is de azok előbb kezdték. Fiatalos vén ember azonban az életkorát nem tudja letagadni.
    Ennek ellenére a legjobbakat kívánom neki bár nem hiszem hogy bármit tehetne Magyarországért. Még az is kérdéses hogy a rendkívül agresszív támadásokat le tudná e állítani.
    Magyar szempontból teljesen mindegy ki lesz az elnök egyedül abban reménykedtünk, hogy az iszonyatosan eszelősen magyargyűlölő nőszemély ne legyen az.
    Félő hogy az eddigi elnökök rokonai házastársai szerzik meg a hatalmat. Ezt nem fogja honfitársunk megakadályozhatni.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.