“A Maros völgyében mindenfelé rendetlenül, hegyen-völgyön apró házak vannak szétszórva; itt van 5 falu, Salomás, Várhegyalja, Galóczás, Fülpe és Dudád, mind uj telepek, melyek a tutajkereskedésnek köszönik lételöket. A három első Remete és a gr. Lázár-család, a két utólsó Ditró területén fekszik, s bár néhány mérföld területen vannak szétszórva, mégis alig van 2200 lakosuk, melyből 200 lélek székely, a többi oláh, és pedig a dunai fejedelemségekből betelepedett oláh proletárius csapadék, kik vagyontalanul ide jőve, itt hazát és jólétet találtak.

Utunk a Maros jobb partján vitt silány, kopár vidéken; a folyam egybeszükülő völgyet alacsony s jellegtelen hegysor szegélyezi, csak a parthegyek feletti fennsikon tul felemelkedő kéklő havasok nyujtanak kedves nyugpontot a rajtok örömest legelésző szemnek. A partvidéknek fenyveseit rég elhordták a tutajok, helyökön apró bokrok tenyésznek, gyéren, szomoruan, mintha e hegyek gyászolnák kifosztatásukat, eléktelenittetésüket.”

Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A legenda meghallgatható a legendarium.ro weboldalon.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.