Több hónapos szervezést követően, első alkalommal került sor Clevelandben, a 23. Árpád Kupa amatőr öregfiúk labdarúgó…

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 8, 2019

Több hónapos szervezést követően, első alkalommal került sor Clevelandben, a 23. Árpád Kupa amatőr öregfiúk labdarúgó tornára, augusztus 30-31 között az Olmsted Falls-i Dunai Svábok központjában. Két magyarországi csapat: Szekszárd és Eger mellett részt vettek: San Francisco, Toronto, New York, Chicago és Cleveland városok magyar labdarúgóiból álló focicsapatok, összesen nyolc csapat. 

A sorsolásnál amelyet a nagy foci-kedvelő, -támogató Fábián Károly házánál bonyolítódott le, már itt kialakult a két négyes csoport, amelyekben egyenlő esélyekkel vágott neki másnap minden csapat a kétnapon át tartó labdarúgó mérkőzéseknek. Köszönet Karcsinak és kedves feleségének Mariannak a fáradozásért!

ReklámTas J Nadas, Esq
Pálmai Zsuzsanna és Csibi Lóránd a 23. Árpád Kupa megnyitóján

A megnyitó ünnepségen a szervezők részéről Csibi Lóránd köszöntötte a tornára érkező csapatok játékosait és a velünk érkező vendégeket.  Majd Magyarország chicagói főkonzulátusának konzulja, összekötő diplomatája Pálmai Zsuzsanna szólalt fel, aki köszöntő beszédében többek közt hangsúlyozta az ilyen és ehhez hasonló magyar rendezvények fontosságát, a diaszpórában élő magyarok számára: “A főkonzulátus a külügyminisztériummal közösen mindig megtalálja a módját annak, hogy ha lehet, mindig támogassanak ilyen jellegű rendezvényeket.“ – mondta a konzul.

Pénteken, az első nap,  a két egymás melletti focipályán, minden csapat két-két mérkőzést játszott, profi játékvezetők irányításával és ezek után már körvonalazódni látszottak a továbbjutás esélyei némely csapatok számára. A kellemes időjárás és a színvonalas labdarúgás több clevelandi fociszerető nézőt is kicsalogatott a lelátókra, akik nagy érdeklődéssel követték az események alakulását. Láthattak volt profi labdarúgókat, fiatal tehetségeket és sok lelkes fociszerető magyar embert. A helyszínen pedig az ilyenkor előkészített ételekből, italokból lehetett választani, parkot idéző környezetben.

Másnap, szombaton,  minden csapatnak már csak egy-egy csoportmérkőzés jutott, ezen mérkőzések lejátszása után már kialakult egy ideiglenes rangsor és következhettek a kisdöntők és nagydöntők.

A 23. Árpád Kupa játékosai

Délben sikerült összehozni az összes játékost egy nagy közös fotóra az egyik focipálya közepére, amire a játékosok magukra öltötték az Árpád Kupa emlék pólóját. Talán ez volt az egyik legemlékezetesebb pillanata a tornának!

Ekkor következtek a helyosztó mérkőzések: játszott Eger – Chicagoval, majd a New York csapata és a clevelandi Hungária FC játszotta le az utolsó mérkőzését. 

A táblázat alsó felének sorrendje a következőre alakult: Eger 8., Chicago 7., New York 6. és a Clevelandi Hungária FC 5. lett.

A bronzéremért folyó csatában a Szekszárdi öregfiúk és a másik clevelandi csapat az ISB FC csapott össze, a mérkőzésen a Szekszárd nyert 9-0 ra, így az ISB FC negyedik lett. Tehát Szekszárd csapata a bronzérmes harmadik helyen végzett. 

Következett a nagy döntő, amit mindenki nagy-nagy érdeklődéssel várt. A meccset az amerikai profi labdarúgó ligában bíráskodó játékvezetők igazi szakértelemmel vezettek,  kifogástalanul. A döntőn a San-Franciscoi Hungarians és a Torontói Fradi csapott össze. A San-Franciscoiak jobban bírták az iramot és 3-0 végeredménnyel ők lettek a bajnokok. De a torontói csapat egy szemernyit sem volt bánatos, kirobbanó örömmel nyugtázták második helyezésüket, elmondásuk szerint minden elképzelésüket felülmúlták ezzel a teljesítménnyel. 

5 óra körül kiürültek a pályák és a lelátók, mindenki elvonult készülődni az esti díjkiosztó vacsorára, amelyre a labdarúgópályák szomszédságában lévő díszteremben került sor.

Több mint 250 vendég várta jókedvvel és érdeklődéssel a díszvendégek beszédeit. Érkezéskor a vendégek koccinthattak jóféle pálinkával és az asztalon lévő friss tepertős, sajtos pogácsából falatozhattak. A vacsora előtti asztali áldást Mezei András atya mondta, aki a Szent Imre és a Szent Erzsébet katolikus templomok plébánosa. Az ünnepség alatt a zenét a kanadai Niagara Fallsi Niagara Gypsy Duo zenekar szolgáltatta. 

Dr. Gyékényesi Pál

A vacsora után, a torna egyik díszvendége a clevelandi Dr. Gyékényesi Pál mesélt az ohioi és a helyi fociligárol a kezdetektől napjainkig.  Dr. Gyékényesi Pál volt 6 évig az ohioi amatőr foci liga vezetője, 10 évig a clevelandi Profi csapat befektetője és vezetője és 29 évig az Észak Ohioi Labdarúgó Szövetség elnöke. Beszédében a clevelandi labdarúgás történetét idézte fel érdekfeszítően. Elmondása szerint olyan időszak is volt amikor Clevelandban nem kettő, hanem egyenesen nyolc magyar csapat játszott ugyanabban a ligában. 

A másik díszvendég Meskó Zoltán volt, aki az egyetlen, külföldön született magyar származású amerikai-football, azaz NFL játékos, aki valaha is a profi ligába bekerült. A volt New England Patriots játékos beszédében kitért a sport fontosságára mindennapi életünkben, majd a sport általi kihívásokra, a megoldási lehetőségekre és arra, hogy mekkora ereje van a sportnak az emberi életek formálásában.

Az est házigazdája és a 23. Árpád Kupa főszervezője Csibi Lóránd, beszédében elmesélte, hogy otthonról, nehai édesapjától jön a labdarúgás iránti szeretete és azt is, hogy mekkora jelentősége van a futball iránti szeretetének abban, hogy bele mert vágni ebbe a sok odafigyelést és munkát igénylő szervezésbe, hogy sikerült elhozni az Árpád Kupát első alkalommal Clevelandbe. Azt is elmondta, hogy ezzel egy régen dédelgetett álma vált valóra, amiért végtelenül hálás mindenkinek aki valamilyen módon részt vett, részt vállalt ezen a sikeres tornán.

Pálmai Zsuzsanna Magyarország chicagói főkonzulátusának konzulja felolvasta Szijjártó Péter Magyarország Külügyminiszterének köszöntő levelét, amelyben a külügyminiszter úr szívből gratulált úgy a résztvevőknek, mint a szervezőknek. 

Pálmai Zsuzsanna és Csibi Lóránd

Ezek után ünnepélyes keretek között minden csapat kapott egy elismerő és helyezést indokló oklevelet. Mindezek után kiosztásra kerültek az egyéni díjak, úgy mint a gólkirály, a legjobb kapus és a legjobb játékos. Elsőként Vájer Gábor kapta meg a serlegét, 11 góllal ő nyerte meg az Árpád Kupa gólkirálya címet. Vájer Gábor ballábas, csatár aki az utánpótlás-válogatottságig jutott a magyaroszági fociligában. A Bocskai Rádiónak adott rövid interjújában rámutatott a labdarúgás és az emberi kapcsolatok fontosságára. 

Az Árpád Kupa legjobb játékosának járó serleget a torontói Krómer Patrick tudhatta magáénak. Végül az Árpád Kupa legjobb kapusa a clevelandi Gyermán Sándor érdemelte ki. Mindenki szeretett Sanyikája meghatódottan vette át a serlegét az egybegyűltek és kedves családja nagy-nagy örömére.  

A három dobogós hely éremosztója maradt a legvégére, elsőként a bronzérmes Szekszárd csapatát szólították a színpadra, majd az ezüstérmes Torontó-i Fradi játékosok nyakába kerültek az érmek. A 23. Árpád Kupát az aranyérmet a San-Francisco-i Hungarians kapta, így ők emelhették magasba a hőn áhított trófeát is.  

Ekkorra már a jókedv elérte a mennyezetet, elhangzott a népszerű “Újra itt van, újra itt van a nagy csapat” dal, a “Ria-Ria Hungária” drukkerszlogen, sűrű vakuvillogások közepette.

A jókedvnek, a táncnak, a nagy baráti beszélgetéseknek végül éjfélkor véget kellett vetni, amikor sűrű búcsúzkodások közepette szétszéledt a jókedvű társaság.

A 24. Árpád Kupának a szervezésére egyelőre Chicago város jelentkezett be, de egy közös szavazással fogják eldönteni hol legyen a következő amatőr magyar öregfiúk labdarúgó torna. Egy biztos!  2020-ba is lesz Árpád Kupa foci torna!

A 23. Clevelandi Árpád Kupa szervező bizottsága és jómagam nevében szeretném megköszönni a Magyar Államnak a Bethlen Gábor Alapon át folyósított jelentős támogatást, amelyet e neves, régi hagyományokat őrző labdarúgó torna megszervezésére bocsátottak rendelkezésünkre. Úgyszintén szeretnénk megköszönni Magyarország chicagói főkonzulátusának is mindenfajta segítséget, amelyet a hosszú hónapok szervezése alatt nyújtottak nekünk.

Természetesen a clevelandi támogatóinknak is hatalmas köszönettel tartozunk, amiért önzetlenül mellénk álltak és végig kitartottak mellettünk. Mi, a szervező bizottság tagjai Simon Zoltán, Cojocaru Florián, Koszorú Gábor, Simon-Benedek Zsuzsa és Csibi Lóránd, köszönjük mindenkinek aki akár jó tanáccsal, ötlettel, biztatással segítette ezt az egyedülálló, első alkalommal városunkban megrendezett eseményt. Külön köszönettel tartozunk mindazoknak akik anyagilag hozzájárultak a költségek fedezéséhez, ők azok akik a világ minden szegletéből adakoztak a közösségi média adománygyűjtési akciónkon keresztül.  

Akik pedig munkájukkal, tudásukkal és rátermettségükkel segítettek nekünk, azokat is a szívünkbe zártuk és ígérjük, hogy bármikor, bármiben számíthatnak ránk is!

Kívánunk a következő helyszínnek sikeres szervezést, erőt, bölcsességet és kitartást! Találkozunk a 24. Árpád Kupán, 2020-ba! 

Hajrá magyarok, mi egy vérből valók vagyunk!

Fő támogatóink:

A Bethlen Gábor Alap, Cellular Technology Limited,  Howard Hanna (Simon Szilvia), OSAN (Ohio Soccer Association–North ), Ohio State Referee Committee, Magyar Apparel New-York, Dextra Media KFT a Hazajárók, Cserkész Barátok Köre Cleveland, Cleveland Slate and Copper, ABC Supply Co. Inc., A&G87 LLC Supply, Zambelli, World Gutter System,  Hungarian Media Foundation a Bocskai Rádió, Magyarország Chicagói Főkonzulátusa

További támogatóink:

Fabian Electric LLC., AB Remodeling LLC., Tommy’s Pastries, Transylvanian Bakery, Dohár Meats Inc., Excel Soccer Skills Development, Szent Imre és Szent Erzsébet római katolikus templomok, Északkelet Ohiói Magyar Kultúrközpont Hirami Klub, BMW Middleburg Heights, Metal Quality Products Co., 3 Sons Liquidation, Niko’s Bar

Köszönet minden támogatásért: 

Matt Bolek, Szöllősi György, Polyecskó Miklós, Bakó Attila, Hargitai István, OReilly Krisztina, Mészáros László, Dömötörffy Zsolt, Varga László, Bereczky Szidónia, Lacza Marianna, Varga Sándor, Daniela Ghiurcan, Francisc Varga, Marius Sebastian Ghiurcan, Mezei András, Balla Sándor, Kovács Ignác István, Simon Benedek Zsuzsanna, Bodi Ferenc, Koppándi Alpár, Buciurca Péter, Bántó Borbála, Bandi Péter, Vékony Imre, Becza István, Nagy Tamás, Nagy Szilveszter, Markus Imre, Kirják Károly, Király Franciska, Zsolt Sárospatak, Péter Krisztina, Dr. Tomaschek László, Nagy Kincső, Eli Mesko, Imecs Rita, Varró János, Baki Tibor, Maria Craciun Dinu, Horváth Krisztián, Zsolt Sárospatak, Gyékényesi Pál, Szente Béla, Bucsányi Zsolt, Simon István, Farkas Szabolcs.

További képek megtekinthetőek a Bocskai Rádió Facebook oldalán.

Download (PDF, 1.73MB)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.