Az amerikai magyar egyesületeket ernyőszervezetként átfogó Amerikai Magyar Koalíció harminc év elteltével is az igaz ügyeket tartja szem előtt. Lauer Rice Andrea, a koalíció elnöke – édesanyja példája láttán – hűséggel, elkötelezettséggel, motiváltan igazgatja a diaszpóra legjelentősebb szervezetét. Az évfordulós, adománygyűjtő jellegű vacsora Magyarország Washingtoni Nagykövetségén volt megrendezve, október 26-án.

YouTube player

Egy kerek évforduló mindig számvetést is jelent. Lauer Rice Andrea ismertette a vacsoravendégekkel a mögöttük álló időszak kihívásait és legjelentősebb eredményeit. A harminc év alatt a szervezet 4 elnöke és 20 gálaelnöke? több mint 7,5 millió dollárt gyűjtött össze, amiből 600 sikeres projektet vitt véghez. Az ösztöndíjprogramok által a koalíció 515 gyakornokot és egyetemistát segített elindulni a nagybetűs életbe, valamint 5 amerikai és 4 magyar kormánnyal működött együtt. A három évtized képkockáit Szentkirályi Endre mutatta be a közönségnek.

Az Amerikai Magyar Koalíció legutóbbi adománygyűjtése az orosz-ukrán háború – ukrán és magyar nemzetiségű – menekültjeinek megsegítésére irányult. Február vége óta a koalíció több mint 125 ezer dollárt gyűjtött össze erre a jótékony ügyre. A támogatásból projektek lettek, amelyek nem valósulhattak volna meg a következő együttműködő szervezetek nélkül: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Egyházközi Segélyszolgálat; Kárpátokért Alapítvány; Chicagói Magyar (Magyar) Klub; és a Creative Cultural Exchange, Inc.

Az Amerika Magyar Koalíció talán legnagyobb szívügye a tehetséges fiatalok felkarolása. Adománygyűjtésük fő fókuszában áll, hogy a koalíció keretein belül működő ösztöndíjprogramokra (John N. Lauer Vezetőképző Program, Bognár Családi Magyar Ösztöndíjalap, Dr. Kiss Elemér és Éva Ösztöndíjalap) jelentkező, érdemesnek ítélt hallgatóikat támogatni tudják.  Ha Önök is szeretnének csatlakozni a szponzorok táborához, a koalíció weboldalán megtalálják ennek legegyszerűbb módját: hacusa.org

Büszkeséggel, örömmel tölti el a koalíció vezetőségét, hogy az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapján, október 23-án, szobrot avathattak a szabadságharcosok emlékére. A hölgy alakot ábrázoló alkotás Midtown Atlanta városrész Millenium Gate Parkjában kapott helyet. A diaszpóra számára emlékezetes átadó ünnepségről is láthatott egy videóriportot a vendégek. „A Koalíció célja az volt, hogy egy állandó szobrot állítson fel 1956-os magyar szabadságharcosaink tiszteletére, ugyanakkor inspirálja mindazokat, akik továbbra is harcolnak a zsarnokság, az elnyomás és a kommunizmus ellen világszerte” – fogalmazott Lauer Rice Andrea. 1956 öröksége rendkívül fontos az diaszpóra ernyőszervezete számára, mert a 66 évvel ezelőtti szabadságharcosok a szervezet azon – 15 szervezetből és 5 személyből álló – alapítóira emlékeztetik őket, akik a magyarországi rendszerváltás idején – nem fegyverrel és felvonulással, hanem ötletekkel, erőforrásokkal, kapcsolatokkal és fáradhatatlan kitartással – közösen léptek fel az Amerikai Magyar Koalíció létrehozásáért. 

Az atlantai Magyar Szabadságharcos makettet ajándékozott Lauer Rice Andrea Takács Szabolcs nagykövet úrnak, megköszönve Magyarország Washingtoni Nagykövetségének az alkotásra szánt 10 ezer dolláros támogatását. A Hungary Foundation ugyancsak ’művészetek mecénása’ emlékplakettben részesült, mivel a projekt kezdetén 25 ezer dollárral támogatta az atlantai ügyet. A szervezet nevében April H. Foley, az igazgatóság elnöke vette át a makettet.

Az est díszvendégei voltak: George Pataki, New York korábbi kormányzója; Susan Hutchison, a Charles Simonyi Művészeti és Tudományos Alap korábbi igazgatója; és Max Teleki úr, a koalíció tiszteletbeli elnöke. 

Kétségtelenül az est egyik fénypontja volt a 80. életévét betöltő Lauer Edith tiszteletbeli koalíciós elnök felköszöntése. Az ünnepelt számára meglepetés volt a nyilvános ünneplés, hiszen még tavasszal, május elsején ünnepelte a születésnapját. Lauer Rice Andrea úgy fogalmazott: a koalíció jóval több a munkánál: közösséget, barátságot jelent. Ezért tartotta fontosnak, hogy édesanyja számára szép emléket szerezzen, és a diaszpóra negyvenöt fős vendégseregének körében is megünnepeljék ezt a szép életeseményt, Edith néni 80. születésnapját.

Az Amerikai Magyar Koalíció következő nagy rendezvénye a szintén hagyományos jellegű Mikulás Vacsora lesz, amelyre idén december 2-án kerül sor. Erről is beszámolunk Önöknek!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.