A komorabb, őszies időjárás nem szegi a cserkészek kedvét, ha programszervezésről van szó. A novemberi adásban ismét csupa kicsiket és nagyokat megmozgató, sikeres eseményről számoltak be. A mikrofonnál Baki Tibor köszöntötte a hallgatókat.

YouTube player

Hónap elején, október 9-én volt a kiscserkész rajok fiús-lányos őszi kirándulása. A vasárnapi program különös helyszíne egy farm volt, ahol a különleges érdekességet a kukoricalabirintus jelentette. Gyönyörű őszi időjárásban töltöttek időt, kézműves programmal, közös játékkal és uzsonnával telt a nap. Megfigyelhető, hogy a covid óta visszatért az élet a normál kerékvágásba: ötven gyerek vett részt a játékos kiránduláson.

Az amerikai cserkészetben a magyar hagyományok mellett megférnek az Amerikában jellemző ünnepekhez tartozó szokások is. Szentkirályi Júlia?, a 34. kiscserkészek raj vezetője mesélte el a Cserkész Rádiónak, hogy telt a Halloween a kiscserkészeknél. A foglalkozásra nem hagyományos cserkész egyenruhában, hanem jelmezben várta a kicsiket a Töktündér. Az ünnepi hangulatú estét számtalan ötletes jelmez színesítette. A forgószínpad állomásait a nagy cserkészek készítették, a foglalkozást a közös ének, játék és a bábelőadás tette felhőtlenné.

Ramirez-Leszkó Luca beszámol a cserkészek őszi kirándulásáról. A 14. számú Görgey Artúr és a 34. számú Zrínyi Ilona cserkészcsapat tagjai együtt kerekedtek fel egy őszi kirándulásra. A fiúk és lányok egy tanyán töltötték az időt, 3-3 örsből, körülbelül negyvenen jöttek össze. Az időjárás nem feltétlen kedvezett a sátorozó cserkészeknek, de a természet közelsége és egymás társasága megtartotta jókedvüket. Az első nap fő programja a kenuzás volt, a következő napon pedig az íjászat volt igazán népszerű. A keretmesében szereplő juhász állatai köré épültek a feladatok, a hétvége a népmesék bűvöletében telt. Az utolsó tábortűznél két lány és három fiú vált zöldnyakkendős nagycserkésszé. A fogadalomtétel egy olyan mozzanata egy cserkész életének, amely örökre emlék marad.  

 Egy magyar közösség életében nem telhet el úgy október, hogy ne emlékezzenek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Clevelandben a Mindszenty téren, a hercegprímás és a „pesti srác” szobra előtt gyűltek össze szűkkörű koszorúzásra. Ezt követően az evangélikus templomban folytatódott az Egyesült Magyar Egyletek megemlékezése az ünnepi műsorral. A 34. számú Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat tagjai énekkel és szavalatokkal tették emelkedettebbé az eseményt. A Fölszállott a páva című népdalt versrészletekkel gazdagítva adta elő a csoport, Simon-Benedek Csongor előadásában pedig Tollas Tibor: Óda a szabadsághoz című versét hallgathatták meg az egybegyűltek. Tamási Zoltán vezényletével a Kis Magyar Kórus előadásában nemzeti összetartozási énekek szólaltak meg, Sillye Jenő – rendkívül népszerű – Múlnak az évek című dalát szólóénekléssel díszítve adta elő a kórus. Dani Bence előadásában Márai Sándor Mennyből az angyal című versét hallgathatták meg a megemlékezők.

Hirdetések:

  • November 19-én lesz New Yersey-ben a KMCSSZ központi bálja. Részvételükkel a cserkészszövetséget támogatják.
  • Az adventi készülődés jegyében, a magyar rendezvényeken a cserkész lányok szaloncukor-vásárt nyitnak. December 16-ig kínálják a vásárlókat, a készlet erejéig. A befolyt összegből a cserkészek és regösök gördülékeny működését támogathatják.
  • A Cserkész Regös Csoport diós és mákos beiglit fog árulni, rendeléseiket december 4-ig adhatják le a szervezőknél. (Slattery Irén: 440-554-7290)
  • A cserkész fiúk házi készítésű kolbászt kínálnak eladásra Mikulás napján, december 6-án. Rendeléseiket Szentkirályi Mihály fogja fogadni a következő elérhetőségen: 440-503-9150
  • A Mikulás december 2-án, pénteken látogat el azokhoz a kiscserkész gyerekekhez, akik egész évben jók voltak. Nem érdemes kihagyni ezt a cserkész foglalkozást!
  • December 16-án, péntek este lesz a clevelandi cserkész csapatok karácsonyi ünnepsége a Szent Imre-templomban. A cserkészek számára 7-kor, a vendégek számára pedig fél 8-kor kell majd megérkezni. Az műsort követően szerény fogadásra invitálnak mindenkit a templom dísztermében.
  • December 17-én indulnak kántálni és betlehemezni a cserkészek. Azok a családok, akik vendégül szeretnék látni őket, jelentkezzenek Györky Juditnál: (440) 527-3486.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.