Negyed évszázada, Atlanta óta nem tapasztalt dicsőséggel tért haza Magyarország csapata az ötkarikás játékokról. Az egészségügyi helyzet miatt otthonaikba ragadt, rekedt szurkoló tömegek pedig méltán érezhették az elmúlt hetekben, hogy büszkeség magyarnak lenni. A Japánban nem szokványos körülmények között lezajlott olimpia utolsó versenynapjait a Digi Sport amerikai tudósítójával elemeztük ki.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

„Mi magyarok nagyon elégedettek lehetünk, a csapat jól teljesített. 6 aranyérem, 7 ezüstérem és 7 bronzérem került a magyar nyakakba” – az érmek mennyisége és értéke alapján is az első 15-ben végzett hazánk a 206 ország közül. Nem mehetünk el amellett sem, hogy a dobogóról sokszor hajszálnyi tized- vagy századmásodpercek miatt lemaradt sportolóink is kiválóan képviselték az országot. Negyedik helyezésből 10, ötödikből 9, hatodikból pedig 3 illette a magyarokat. Nemzetközi összehasonlításban is olyan hatalmas sportnemzeteket előztünk meg, mint Spanyolország, Svédország, Dánia, Koreai Köztársaság. De a szomszédos országok is mögöttünk végeztek, például Horvátország, Ukrajna vagy Románia. Furcsa olimpia volt, mert Ázsiában rendezték, viszont az amerikai szponzorok befolyása miatt maga a program az amerikai televízióközvetítések főműsoridejéhez igazodott. Így a magyar szurkolók a legtöbb esetben az éjszaka közepén keltek fel, hogy lélekben támogassák a csapatot.

Faragó András segített feleleveníteni a legszebb tokiói pillanatokat: Szilágyi Áron kardvívó a verseny első napján szerezte meg pályafutása harmadik aranyérmét három egymást követő olimpián. Milák Kristóf követte, aki 200 méter pillangón úszott idejével bizonyult a leggyorsabbnak a medencében. A harmadik aranyérem megszerzésre várnunk kellett néhány napot, végül Lőrincz Tamás birkózó érdemelte ki. „Az utolsó néhány nap valóban aranyosra sikeredett.” – a kajak-kenu egy olyan magyar sportág, amely a leginkább borítékolható sikereket jelenti Magyarországnak minden olimpia alkalmával. A női kajak négyes 500 méteren nyert aranyérmet, a férfi egyesben pedig 200 méteren Tótka Sándor lett a legjobb. Szintén egyesben kajak 1000 méteren Kopasz Bálintnak lett a bajnok.

Mind a női, mint a férfi vízilabda válogatott sorsáért az utolsó napokig izgulhattunk. Végül mindkét csapat felküzdötte magát a dobogó harmadik fokára. Csapatsportban érmet szerezni az olimpián nagyon nagy dolog. – fogalmazott a szakértő. Faragó András úgy véli, hogy ezekre a bíztató eredményekre építhetnek majd a pólósaink 2024-ben Franciaországban.  

A karate még csak idén került fel az olimpiai a sportok listájára, de Hárspataki Gábor a bronzéremmel máris megmutatta Ázsiában, hogy a többi országnak számolni kell a magyarokkal ezen a fronton is. Sajnálatos, hogy Párizsban ez a versenyszám kimarad majd.

Az ötkarikás játékok minden esetben mérföldkőnek számítanak a sportolók életében. De ezek a mérföldkövek nem csupán a karrierben való előrelépésről szólhatnak. Tokió a visszavonulást és a civil élet elkezdését jelentette Cseh László úszónk számára. Hozzá hasonlóan a vitorlázó Berecz Zsombort sem láthatjuk már világversenyen. Egy ezüstérem megszerzésével búcsúztatta a sportpályafutását. A férfi vízilabda kapusa, Nagy Viktor is bejelentette, hogy nem folytatja. Aggódnunk semmiképp nem kell, ugyanis a tehetséges utánpótlás követi majd nagyjainkat, ahogy a sikersportágaink történetében korábban is zajlott.

Az olimpikonjaink hazatértek, és miután a sokat nélkülözött családtagjaik körében feltöltődtek, közönségtalálkozókon mesélnek majd a tapasztalataikról. A gyerekek ilyen alkalmakon találkozhatnak a saját hőseikkel. A személyes kontaktus életre szóló motivációt jelenthet egy-egy sportsikerről álmodozó fiatal számára. A magyarok világélvonalban maradásához elengedhetetlen tehát az utánpótlás, de legalább ennyire lényeges a felkészülések anyagi fedezése az állam részéről.

Végezetül néhány érdekességet árult el András a Bocskai Rádiónak a XXXII. Nyári ötkarikás játékokról: 1964-ben rendezték meg Tokióban az első ázsiai olimpiát, mert az 1940-re megkapott jogukkal nem élhettek a japánok a második világháború kitörése miatt. Az idei szervezés és lebonyolítás teljes mértékben az újrahasznosítás és környezettudatosság jegyében telt. Az összes olimpiai érem olyan nemesfémekből készült, amelyeket használt elektronikai eszközökből nyertek ki. A 2017-ben meghirdetett akció eredménye nagyon sikeres lett Japánban. Ezzel az olimpiai eszmével arra hívták fel a figyelmet, hogy vigyázzunk a Földre, az erőforrásainkra, és amit lehet azt az újrahasznosítás módszerével állítsuk elő. Az egyenruha, a pódiumok, a stadion külseje és belseje is a természet szeretetéről és közelségéről tanúskodott. Az olimpiai falu hangulatát és kulisszatitkait pedig a sportolóink tudják majd a leghitelesebben elmesélni. Ahogy azt is, hogy plusz nyomást vagy éppen felszabadultságot jelentett számukra a szurkolóktól hullámzó lelátó hiánya.

Elaludt tehát az olimpiai láng Tokióban, keserédes időszak kezdődik a sport szerelmesei számára.  A tavalyi játékok éves halasztása viszont a következő világversenyre csak három évet kell várunk. 2024-ben Párizsban mérik össze teljesítményüket az országok képviselői.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.