Hagyományosan huszárfelvonulással és a hatalmas székely lobogó felvonásával kezdődött meg a 11. Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn.

A megnyitó ünnepségen közreműködtek a hagyományőrző huszárok: a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület és a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület.

A megnyitón részt vett Dr. Kásler Miklós, Magyarország Kormányának volt minisztere, Dr. Varga Ádám József, a Bukaresti Magyar Nagykövetség első beosztottja, valamint Horváth Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója is.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/haromszek/aktualis/2022/o_szekely-vagyta-2022-1.jpg

Közérdekű hirdetés

A Székely Vágta főkapitánya immár évek óta Nagy József hagyományőrző huszárőrnagy. A megnyitón bemutatta, hogy idén a Nemzeti Vágta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc három fiatal, tizenéves honvéd hőse előtt tiszteleg: Tóth Imre András, a Lehel-huszárok századtrombitása, Simig Rezső, a szabadságharc egyik legfiatalabb tisztje és Koroknay Dániel főágyús előtt.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/haromszek/aktualis/2022/nn_szekely-vagyta-2022-3.jpg

A Vágtafőkapitány a béke fontosságát is hangsúlyozta beszédében:

Sok harcot, sok háborút megélve mondhatjuk, hogy a béke egyetlen záloga nem a fegyver, hanem a népek kölcsönös tisztelete egymás iránt.

„Mi, székelyek, szeretjük a lovainkat, és akármi is történt, megmaradt bennünk a lovasnemzeti lelkület. Célunk az volt, hogy újra naggyá tegyük a székely lovas kultúrát” – mondta az ünnepségen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Tamás Csaba, a tavalyi Székely Vágta győztese átadta a vágta főkapitányának az 1845-ös mintázatú lovastiszti vándorszablyát, amelyet legelőször 2014-ben ajánlott fel készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének. A vándorszablya a döntő után a nyerteshez kerül egy évig.

(Székelyhon)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.