Bár műúszásban már pénteken, úszásban pedig szombat délelőtt megkezdődtek a versenyek a Duna Arénában, a vizes vb hivatalos megnyitóünnepségét közvetlenül az első úszódöntők előtt tartották szombaton. Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin nyitotta meg a világbajnokságot.

Emlékezhetünk, amikor 2017-ben rendezte Magyarország a vizes vb-t, nagyszabású show-műsor zajlott a Dunán, erre most azonban a költséghatékonyság miatt nem volt lehetőség. Hazánk február elején, az utolsó pillanatban vállalta el a vb megrendezését, miután Fukuoka a koronavírus-járványra hivatkozva visszalépett.

Wladár Sándor, a szervezőbizottság elnöke és a MÚSZ elnöke az esemény pénteki sajtótájékoztatóján elárulta, hogy „égett a tüdő, izzadt a láb, száraz volt a szem” a rekordidő alatt tető alá hozott vb miatt.

Közérdekű hirdetés

Az idő hiánya és a szűkösebb költségvetés (27 milliárd forint) sem tette lehetővé, hogy az öt évvel ezelőttihez hasonló, az olimpiai megnyitóval versenyre kelő ünnepséget szervezzenek.

Mintegy negyedórás műsor zajlott a Duna Arénában, amelynek leglátványosabb eleme a tetőről, esernyőkön a medence fölé ereszkedő artisták száma volt. Természetesen nem maradhatott el Király Viktor és Brenka fellépése sem, akik a 19. vizes vb hivatalos dalát, a Wawes című számot adták elő.

Fotó: Illyés Tibor

Ezt követően a Himnusz miatt állt vigyázzba a nézősereg, mialatt az óriáskivetítőkön a magyar vizes sportok legendás alakjainak fotói jelentek meg Hosszú Katinkától Benedek Tiborig. Remélhetőleg a következő két hétben újabb legendák születnek itt a Duna Arénában és a vb további helyszínein, ahol még többször felcsendül majd a Himnusz.

Köszöntőbeszédet mondott Wladár Sándor és a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA kuvaiti elnöke, Husszein al-Musszalam is, akik dióhéjban megismételték a pénteki sajtótájékoztatón elmondottakat.

Végezetül Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin mondott beszédet:

Soha nem volt példa olyanra a világon, hogy ilyen rövid idő alatt szervezzenek meg egy ilyen rangos versenyt.

Remélem, a következő napokban sok hasonló világcsúcs születik nálunk, és elsősorban a magyar sportolóknak kívánom, hogy megéljék a magyar emberek szurkolását, szeretetét.

Ezzel kezdetét vette a 19. vizes világbajnokság Budapesten.

(Magyar Nemzet)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.