Az idei évben immár második alkalommal rendezték meg a Kossuth emléknapot Clevelandban. Az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében Kossuth Lajos halálának 125 -ik évfordulójára emlékeztünk. A fő szervezési feladatot Fazekas Róbert vállalta. Személyes feladatom az esemény teljes koordinálása, illetve a konferanszié szerepének betöltése volt. Az ünnepségre 2019 szeptember 28-án szombaton került sor. Két órakor az ünnep koszorúzással vette kezdetét a Cleveland belvárosában található Kossuth szobornál. Ezt egy ünnepi megemlékezés követte a Szent Imre Katolikus Templom dísztermében. Ez alkalommal díszvendégeik voltak: Dr. Bencsik Zita Magyarország Chicagói Főkonzulasszonya, illetve Dr. Mezei László a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke. Az ünnepségen képviseltette magát a Bocskai Rádió, illetve a clevelandi cserkész kórus. A műsor alatt a Magyar Televízió jóvoltából a “Kossuth Lajos Amerikában” című filmből részleteket láthatott a közönség. A megemlékező ünnepségen a Szent Imre és Szent Erzsébet templomok plébánosa, Mezei András atya tartott szónoklatot, illetve mondott imát. Ezt az amerikai himnusz követte, majd az Egyesült Magyar Egyletek elnöke Szentkirályi Endre tartotta meg beszédét. Ezután Szabó Éva, a Bocskai Rádió ösztöndíjasa olvasott fel egy régi újságcikket, ami Kossuth legfiatalabb testvéréről, Kossuth Zsuzsáról szólt. A záró imádságot az evangélikus egyház lelkésze és az amerikai evangélikus konferencia püspökasszonya, Tamássy Éva tartotta. A műsort a magyar himnusz zárta, illetve egy kis állófogadás tortával, pezsgővel.

A Clevelandi Magyar közösség ez alkalommal egy újabb lépést tett a magyar kultúra, történelem ápolásáért, a nyelv és nemzeti hovatartozás megélésére, megőrzésére.

 

Jártó-Kocsis Emőke

A szerző a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

További képek elérhetők a Bocskai Rádió Facebook oldalán.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.