Múlt heti vasárnapi adásunkban, a Bocskai Rádióban köszönthettük a két új clevelandi KCSP ösztöndíjason kívül Dr. Fodor Mónikát is, aki Fulbright ösztöndíjjal érkezett városunkba. Megkértük Mónikát meséljen kicsit magáról, a Fulbright ösztöndíjról és jelentkezésének körülményeiről, illetve az itteni tevékenységéről is kérdezgettük.

Móni a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Anglisztika Intézet, Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszékének adjunktusa. A Fulbright CSU vendégoktatói státuszáról, Szentkirályi Endrétől hallott, aki korábban részt vett egy kutatásában. Az, hogy beadja a pályázatát most vált lehetővé számára, családi és szakmai okok miatt is. Bár eredetileg nem magyar mint idegen nyelvet tanít, a feladat közel áll hozzá, mivel az angol mint idegen nyelv tanítási tapasztalatából sok mindent tud átemelni a megközelítések, tanítási technikák tekintetében. A clevelandi magyar közösségbeli munka azért is érdekes számára, mert a doktori disszertációját szociolingvisztika területen írta és a narratívákban elmesélt etnikai identitás kérdéseit másod-, harmad- illetve többed generációs amerikai-magyarok körében végezte.

Móni kérésünkre mesélt a Cleveland State University-n lévő óráiról is. Elmesélte, hogy a meghirdetett Beginner Hungarian kurzus idén nagyon ideális létszámú jelentkezőt vonzott, 9 diák vette fel a tantárgyat. Közülük hatan első diplomájukért, míg hárman az úgy nevezett Project 60 keretein belül tanulnak. A nyelvi szint nem egyforma, de tartalom alapú és feladatközpontú tanítással meg tudja oldani, hogy mindenki a neki legmegfelelőbb szinten tanulhassa a magyar nyelvet és a bejövő szinthez képest fejlődjön. A másik kurzus címe, melyet tanít a Hungarian Culture Through Film. Ez a kurzus angol nyelven folyik, olyan jelentős magyar filmalkotásokat néznek és vitatnak meg, amelyek fontos adalékokkal szolgálnak a magyar társadalom és kultúra működésének megértéséhez.

Interjúnk végén Móni beszélt még nekünk a Magyar Iskolában végzett feladatáról is, ahol a felnőtt haladó csoportot tanítja. Továbbá kifejtette, milyen jó érzés látnia azt, hogy a Magyar Iskolába járók többsége, olyan fontosnak tartja a magyar nyelv ismeretét, hogy vállalja a beutazással kapcsolatos időigényt és az esetleges nehézségeket. Az iskolát működtető önkéntes tevékenység megszervezése és fenntartása is remek példa számára, hogy a fontossági sorrend felállításával és együttes munkával, sokkal többre vagyunk képesek.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.