Múlt heti vasárnapi adásunkban, a Bocskai Rádióban köszönthettük a két új clevelandi KCSP ösztöndíjast, Illés Bertoldot és Fogarasi Ritát. Mindketten izgatottan vágtak neki az interjúnak és első sorban arról faggattuk őket, hogy miért jelentkeztek a Kőrösi Csoma Sándor programba és mit érdemes róluk tudnunk.

Bertold fogadó szervezete a Cleveland-i Magyar Történelmi Társulat, elmondása szerint a Kőrösi Csoma Sándor program találta meg őt és nem fordítva. A tavalyi évet Kanadában töltötte, egy English Business Diploma Program keretein belül, ahol találkozott a helyi magyar közösséggel és ők meséltek neki a programról. Még ebben az évben jelentkezett, bekerült a programba és ennek köszönhetően most itt lehet közöttünk Clevelandben. Érdemes még róla tudni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Karán végzett, Nemzetközi Államigazgatás szakon. Majd a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozott, ezt követően Miniszterelnökségen. Bertold kiemelte, hogy fantasztikus dolognak tartja azt, hogy a program által magyar kulturális közösséggel tud / tudnak foglalkozni, majd 10 ezer kilométerre hazánktól. A programban az fogta meg, hogy végre az anyaország is kézzelfogható dolgot tud tenni a diaszpórában élő magyarokért, emellett kiemelte személyes indíttatását, hogy még mi ösztökélte a programban való részvételre. Dédnagypapája diaszpórában élt Torontóban 1928-tól az 50-es évekig, mindig egy láthatatlan kapocs volt közöttük és Bertold mindig szerette volna megismerni az itteni viszonyokat.

Fogarasi Rita fogadó szervezete mi vagyunk, a Bocskai Rádió. Rita Budapesten, kreatív szerkesztőként és marketing asszisztensként dolgozott, emellett pedig tanult is. Mesterképzését végzi Nemzetközi tanulmányok szakon, ahol most halaszt a program kedvéért. Két alap diplomája van, mint Nemzetközi kommunikátor és Könyvkiadói szakember. A Kőrösi Csoma Sándor Programról bátyától hallott, aki ösztökélte a programba való jelentkezésre. Rita végül az után határozta el, hogy jelentkezik a programba, hogy tavalyi, első amerikai útja alkalmával, több amerikai-magyarral találkozott, akik már második-harmadik generációs magyarok voltak. Mint mondta nagyon inspiráló volt számára, hogy megismerhette ezeket a fiatalokat és megismerhették mit jelent számukra a magyarság, és hogy ez a közösségi érzés, kötelék összetartja őket. Egyéni célja, hogy a külhoni fiatalokat is „megfertőzze” a magyar irodalom szeretetével és minél nagyobb körben megismertesse a kortárs magyar irodalmat.

Mindketten bíznak benne, hogy eddig elsajátított készségeit sikerrel kamatoztathatják a Kőrösi Csoma Sándor Program keretein belül.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.