A 97. Chicagói Gála Bál díszvendége Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos volt, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta a diaszpórában élő magyar közösségek fontosságát, magyarságuk megtartásának szükségességét. Kihangsúlyozta, hogy Magyarország odafigyel a külföldön élő magyar honfitársaira, és a nemzet összetartozását erősíti különféle programokkal. Ilyen például a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelynek ösztöndíjasai nagyszerű munkát végeznek Chicagóban is. Majd kitért a diaszpóra erős közösségeire, amelynek egyik példája éppen a chicagói magyarság, élén a Magyar Klubbal, amely a közel 100 éve megrendezett bállal is követendő példát állít fel más magyar szervezetek számára.

Szilágyi Péter miniszteri biztossal az ünnepi beszédét követően Csibi Lóránd kollégánk készített interjút. Első kérdése a Diaszpóra Tanácsra vonatkozott, hogy mikor és milyen céllal hozta létre Magyarország Kormánya a külföldön élő magyarsággal való konzultációs fórumot.

Ezután a déli féltekén nemrég véget ért KCSP-program eredményességéről beszélgettek, majd a minnesotai magyar diaszpóráról osztotta meg a legfrissebb tapasztalatait miniszteri biztos úr, aki a chicagói bál előtt meglátogatta a 14 ezer főt számláló közösséget. Megtekintette azt a helyszínt is, ahonnan az elmúlt években a minnesotai magyarok jóvoltából több konténernyi egészségügyi eszköz adomány érkezett a Kárpát-medencébe, főleg Erdélybe és Kárpátaljára, amelynek szállítását a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatja. Beszélt a kormányzat 2010 óta megkezdett nemzetpolitikai munkájának fontosságáról, amelyet a jövőben is folytat kívánnak.

Az interjú végén a májusi európai parlamenti választások kapcsán Szilágyi Péter kihangsúlyozta, hogy csak egyféle állampolgárság létezik, ezért kérte a külhoni magyarokat is, hogy éljenek szavazati jogukkal. Erre korábban nem volt lehetőség, de már folynak az előkészületek a lebonyolítás mikéntjéről, amelyről mindenki kap majd értesítést.

ReklámTas J Nadas, Esq
Dr. Szilágyi Péter, miniszteri biztos, Dr. Bencsik Zita, chicagói főkonzul, Pálmai Zsuzsanna, chicagói konzul és Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke a 97. Gála Bálon (Fotó: Mózsi Gábor)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.