Az új év elején pár napot volt szerencsém eltölteni  Los Angelesben, ahol természetesen meglátogattam a Magyar Házat, s elmentem a Kárpátok Magyar Néptáncegyüttes szerdai próbájára is. Az együttes minden héten egyszer próbál a Magyar Házban, de ez alkalommal a Szent István Katolikus templom termében tartották a próbát, a Magyar  Ház nagy termének aktuális parkettacseréje miatt. Schachinger Lívia  már 17 éve vezeti, koordinálja a Kárpátok táncosait. A próbán is határozottan vezeti a csoportot, leállítja a zenét, ha a az eredeti koreográfiához képest változást tapasztal.

Lívia az együttes létszámát tekintve nem nyugodt, úgy érzi, hogy kellenek az új tagok, mert gyakran nehéz összehívni a táncosokat, nem mindig érnek rá a rendszeres próbára, természetesen a nagy fellépésekre mindenkire lehet számítani, ilyenkor 25 táncos is fellép együtt. Az együttes legfiatalabb tagja 16 éves, a legtapasztaltabb pedig 50 éves. Évente körülbelül 10 fellépésük van. A Kárpátok  komoly múlttal rendelkezik. 65 évvel ezelőtt jön létre Los Angelesben, Kékesi Gyuri bácsi volt a fő alapító tag. Tavaly novemberben ünnepelték az 50. évfordulójukat, az eseményre nagyon színvonalas gálaműsort készítettek.

Az együttes múljáról, s jelenéről dokumentumfilm is készül, amelyet a magyarországi filmes Varga Árpád rendez. Lívia úgy érzi, hogy a korábbi években könnyebben jutottak állami támogatáshoz, most kicsit nehezebb támogatást szerezni. Szerencsére sikerült úgy gazdálkodniuk, hogy ebben az évben is tudnak vendég táncosokat hívni Magyarországból, akik új koreográfiát tanítanak nekik. Az együttes repertoárja igen nagy, jelenleg 13 táncot tudnak, ezek közül válogatnak az aktuális fellépésekre. A legnehezebb tánc a táncosoknak az üveges, a próbán is gyakorolják, igaz könnyített verzióban, üveg nélkül. Lívia úgy érzi, hogy legnagyobb szükség egy profi tánctanárra lenne, ezért örülnek minden olyan alkalomnak, amikor vendégtanár érkezik Magyarországból, ez felfrissíti az együttest, s új energiákkal tölti fel.  A legközelebbi fellépésük január második hétvégéjén lesz Los Angeles környéken, majd ezután a Magyar Napokra készülnek, New Jersey-ben, ahol rendszeresen fellépnek. Amerikában szorosabb kapcsolatot a magyar diaszpórán belül a San Francisco-i Eszterlánc néptánccsoporttal, illetve a Vancouver-i Forrás zenekarral ápolnak aktívan.  

ReklámTas J Nadas, Esq

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.