Hét hős katona azonosításához kérik a lakosság segítségét, miután a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon huszonhét, a második világháborúban elhunyt magyar honvéd földi maradványai kerültek elő.

A hadisírgondozók azt remélik, hogy a sikeres azonosítással a soha haza nem tért hősök családjai végre megtudhatják, mi történt szeretteikkel.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága a közösségi oldalon adott hírt arról, hogy a katonák exhumálását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei végezték, az augusztus végi, háromnapos terepmunkát a helyi toborzóiroda hadisírgondozó részlege, a nyíregyházi székhelyű területvédelmi ezred tartalékosai és iskolai közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok segítették.
Emlékeztettek arra, hogy

Apagy és térsége az alföldi páncéloscsata jelentős színtere volt 1944 októberében, Nyíregyházát véres harcokban foglalták vissza a német–magyar csapatok a szovjetektől.

Mint írták, a település köztemetőjében 2020-ban történt az első felmérés, elsősorban egy 1948-ban készült jegyzői jelentés alapján, amelyben név szerint szerepelnek a parcellákban nyugvó katonahősök. A feltárás legfontosabb célja a sírokban nyugvók azonosítása volt, cél volt továbbá, hogy

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

a hősök méltó nyughelyre, a budapesti Fiumei úti Sírkert 52-es parcellájába kerüljenek.

A temetőben két sorban összesen huszonhat, a görögkatolikus templomkertben pedig egy további katona földi maradványait találták meg, így a feljegyzés hitelesnek bizonyult. A sírokból előkerült hét 36M Vécsey kézigránát, találtak gyalogsági lőszereket is, ezeket a honvédség szakemberei megsemmisítik. A katonáknál jellemzően ceruzát és fésűt találtak, az egyik sírból egy 1907/31M Schwarzlose géppuska részei is előkerültek.

A bejegyzésben kiemelték: a huszonhét exhumált honvéd közül hét ismeretlen, azonosításukhoz a lakosság segítségét kérték. Jelezte: az antropológiai vizsgálatok és a katonák azonosítása után megkezdik a leszármazottak felkutatását, hogy a hősök családjai végre megtudhassák, mi történt szeretteikkel.

(Magyar Nemzet)

Forrás: Facebook/Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.