Tóth Tibor fotója

 


9. alkalommal rendezték meg október 17-18-án a Sarasotai Magyar Fesztivált Floridában. A fesztiválnak csodálatos zöld övezet adott  helyet a Sarasota County Fairground-on, a Roberts Arena mögött. A fesztivál az amerikai magyarság egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát a 9 év alatt. Az idén körülbelül 2300-an vettek részt a kétnapos rendezvényen, ahol folyamatosan, szünet nélkül volt programkínálat a vendégek számára.

Szombat délután egy órakor nyitották meg a fesztivált  a helyi  9. sz. Jámbor Lajos Cserkészcsapat bevonulásával. Klatyik Erika és Székely Zsolt főszervezők köszöntötték a vendégeket és Sarasota, Észak-Florida tiszteletbeli konzulja, Dr. Gergátz István is részt vett a hivatalos megnyitón és üdvözölte a 9. magyar fesztivál résztvevőit.

Óriási sátor várta a fesztiválra érkezőket, amely szombaton bizony zsúfolásig meg is telt. A hivatalos megnyitó után az Életfa  zenekar koncerjével kezdődött el a program, akik New Jersey-ből érkeztek, s már több alkalommal  vettek részt a fesztiválon.

A folyamatosan érkező vendégek a fesztivál területén kb. 20 árus portékáit csodálhatták meg. Népművészeti tárgyakat, népi ruhákat vásárolhattak  és természetesen a magyar kulinária  édességeit is megkóstolhatták. A kürtős kalácsot és a dobostortát, a krémest és a zserbót a helyi magyar cukrászok készítették.  Nagy kiállítás várta az érdeklődőket  híres magyar sportolókról és tudósokról.

A cserkészfalu a cserkészélet izgalmait tárta fel, cserkészek mutatták meg, hogy miért jó cserkésznek lenni, s játékokkal várták a cserkészet iránt érdeklődőket. A fesztivál óriási teret és lehetőséget biztosított a családoknak, a gyerekeknek a játékra, kikapcsolódásra a gyermeksarokban.  Tényleg igazi fesztivál hangulat fogadta az apróságokat. Pónilovaglás, tökfestés, kézművés foglalkozás, fajátékok, óriás csúszda és a legmenőbb fesztivál játékok. A Sarasotai Fesztivál egyik legnagyszerűbb sajátossága hogy családbarát, gyerekek és felnőttek egy időben tudnak szórakozni, s kikapcsolódni. Hatalmas területet birtokoltak a gyerekek, s ezt ők élvezték a legjobb, s természetesen a szülők is, akik nyugodtan tudtak programozni a sátorban.

 

IMG_1744IMG_1752IMG_1724Szombaton a Napraforgók gyermek néptáncegyüttes aratott óriási sikert előadásával. Varga Ottília tanítja a csoportot a magyar néptáncra, akik 3 éves kortól 12 éves korig tanulhatnak a csoportban. Előadásukat óriási tapssal köszönte meg a közönség.

IMG_1617A fesztivál konyháját mindenki dicsérte. Nem csoda, hiszen tényleg kitettek magukért a szakácsok: töltött káposzta, marha pörkölt, székely káposzta, hurka-kolbász, rántott hús, sült csirke, s gulyás leves várta az éhes fesztiválozókat.  450-500 pounds mennyiségű rántott hús fogyott el, s a székely káposztához és a sertéspörkölthez 750 pounds húst használtak. Ipari mennyiségek fogytak el, de ezt természetes egy két napos rendezvényen.

IMG_1479IMG_1977A fesztivál programjait  Patkós Attila műsorvezető konferálta fel, s ő tartotta szóval is a közönséget, aki gyakran csalt mosolyt a fesztiválozók arcára humoros megjegyzéseivel. Akik a mulatós zenét kedvelik, ők Szikora István, bunyós Pityu számaira rophatták mind a két nap. Az előadó nem a színpadon hanem  a közönséggel együtt mulatott. Természetesen óriási sikere volt az énekesnek, főleg a hölgyek körében.

IMG_1676 A szervezők sztár vendégeket is leszerveztek, amiért a magyar vendégek nagyon hálásak voltak. Szombat este a 70-es évek sikeres hazai zenekara az Apostol együttes adott nagyszerű koncertet. Fél órás ráadással engedte csak el a közönség a kedvenceiket.

IMG_1832

Vasárnap minden kezdődött előről. Egy újabb nap arra, hogy a vendégek ismerkedjenek a magyar kultúrával. A nap folyamán többször zenélt az Életfa. A Kőrösi Csoma Sándor program két ösztöndíjasai vasárnap is néptáncoltak, Aradvári Lackó szatmári verbunkot, kalotaszegi legényest és mezőségi korcsost adott elő,  Talmács Krisztinával pedig  páros táncokat mutattak be.

IMG_1955 A vasárnap sem maradhatott el sztár vendég nélkül. Ezúttal a fiatalabb generációnak kedveskedtek a szervezők , hiszen Hevesi Tamás adott felejthetetlen koncertet, akivel a közönség együtt énekelte természetesen  a legismertebb slágereket, mint a Csíkos napernyő és  Ezt egy életen át kell játszani című dalokat.

IMG_2033Köszönjük a nagyszerű fesztivált a szervezőknek. Fantasztikus élmény volt több mint 2 ezer embert látni ezen a nagyszerű magyar eseményen. Jővőre jubilál a fesztivál.  Meggyőződésem, hogy  a 10. Sarastotai Magyar Fesztiválon meglepetésekben lesz része a floridai magyaroknak, hatalmas buli vár rájuk, csak bírják szusszal!

 

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.