A Fehér Ház szombaton közölte: továbbra is dolgozik azon, hogy Izrael és a Hamász iszlamista mozgalom között megállapodás szülessen. Kiemelték: egyezségre kell jutni a túszok kiszabadításáról és a harcok szüneteltetéséről.

Még nem jutottunk megállapodásra, de továbbra is keményen dolgozunk ezen a téren

– írta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az X közösségi oldalon. Ezzel cáfolta a Washington Post című lap értesülését, amely szerint a harcoló felek között létrejött egy olyan megállapodás, amely a túszok szabadon bocsátását írja elő a harcok ötnapos szüneteléséért cserébe.

Szombaton palesztinpárti tüntetéseket hirdettek meg az Egyesült Államok több városába, egy nappal azután, hogy Washingtonban és New Yorkban is rendőröknek kellett beavatkozni a tiltakozásokon. Péntek este New Yorkban és Washingtonban a csúcsforgalom idején tartottak tömegtüntetést. New York vasútállomása, a Penn Station bejáratát elzárták a tűzszünetet követelő tüntetők. Washingtonban a Union Station fő pályaudvar bejáratát zárták el a tüntetők, akik közül három embert őrizetbe vett a rendőrség. A tiltakozó táblákon az Izraelnek küldött amerikai támogatások leállítását követelték, valamint az Izrael megalakulása előtti, 1948-as határokat a Közel-Keleten, “imperialista mohóságot” emlegettek az izraeli válaszcsapás nyomán, és a “Tisztelet a palesztin mártíroknak” felirattal vonultak.

ReklámTas J Nadas, Esq

Izrael az elmúlt hetekben indított támadásokat Gáza ellen, hogy megtorolja a Hamász iszlamista mozgalom október 7-i izraeli terrorakcióját.

A konfliktusban eddig több mint 11 500 palesztin vesztette életét Gázában (a Hamász állítása szerint), míg az izraeli oldalon mintegy 1200 a halálos áldozatok száma; többségük a Hamász támadásakor vesztette életét.

(Pesti Srácok / MTI)

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.