Az amerikai diaszpóra reformátusságának kiemelkedő vezetője Ft. dr. Krasznai Csaba püspök úr. Azzal, hogy – áldozatkész tevékenysége elismeréseként – Magyarország kormánya tiszteletbeli konzuli címet ajándékozott neki, immáron minden amerikai magyar pártfogója lett. Takács Szabolcs, washingtoni nagykövet úr beszélt a Bocskai Rádióban a ritka esemény jelentőségéről. 

Tavaly hunyt el Bőjtös László korábbi tiszteletbeli clevelandi főkonzul. Az ő halálával egy meghatározó személyiséggel lett kevesebb a diaszpóra közössége. Ugyanakkor a megüresedett tiszteletbeli konzuli helyet is be kellett tölteni. Krasznai Csaba református püspök úr személyében egy a feladatra teljesen felkészült, mind az emberi minőségében, mind a szakmai kvalitásában, a magyarságtudatában, a magyar identitásában teljesen felkészült és elkötelezett embert ismerhettünk meg. – fogalmazott Takács Szabolcs. Krasznai püspök úr személyében a magyarságnak ismét egy olyan vezetője lesz, aki méltó arra, hogy a több mint 100 éves, Ohio környéki magyarságot képviselje.

Egy tiszteletbeli konzulnak széles a feladatköre, egyaránt kapcsolatot kell tartania az amerikában élő magyar állampolgárokkal és az Amerikai Egyesült Államokkal. A konzuli működés kezdetét egy ünnepélyes eskütétel tette hivatalossá. A tiszteletbeli konzulok nagymértékben segítik a hivatalos magyar külképviseletnek, a Washingtoni Magyar Nagykövetségnek, illetve a Chicagói Magyar Főkonzulátusnak a munkáját. Az Egyesült Államok területén élő magyarok az érdekképviseletének ellátása nagyon felelősségteljes munka. Ide tartozik a kapcsolatépítés a helyi politikai vezetőkkel, a gazdasági szférával, a turisztikai céllal USA-ba látogató magyarokkal. A vízum- és útlevélkiadáson kívül szinte minden konzuli feladatot és hivatalt el tud látni majd a jövőben a református püspök úr. 

Közérdekű hirdetés

“Egy olyan személyt kerestünk, aki valóban egy tisztelt képviselője ennek a közösségnek, egy ismert személy, akinek a hitbéli és civil életben betöltött tevékenysége erre a feladatra alkalmassá teszi őt.” – nagykövet úr kiemelte, hogy rendkívül megtisztelő az, hogy nagy számban részt vettek az ünnepségen a helyi közösségek vezetői, Walton Hills polgármestere, Ohio állam szenátorai. 

Az Egyesült Államokban különböző szegleteiben 18 tiszteletbeli konzul végzi a munkáját. Az a legszerencsésebb, ha a megbízott személy abban a földrajzi régióban tevékenykedik, amihez kötődik, ahol a legkiterjedtebb kapcsolatrendszere van. A tiszteletbeli konzulok a nagykövetségek, főkonzulátusok munkatársainak kollégai, olyan, mintha állami kiküldöttek lennének. A tiszteletbeli szó azt jelenti a megnevezésben, hogy a munkájukat díjmentesen, térítés nélkül végzik. Akár egy misszióhoz is hasonlítható szolgálat ez, amely folyamatosan hozzáépít Magyarország és az Egyesült Államok közötti kommunikációs hídhoz. 

“Az ohiói magyaroknak azt tudom kívánni, hogy azt a munkát, azt az elkötelezettséget folytassák, amit megkezdtek az elődeik, szüleik, nagyszüleik, több mint 100 évvel ezelőtt. Azt tudom kívánni, hogy ez az elköteleződés, ez az identitás, ez az erős magyarságtudat, ez tovább éljen Clevelandben és Ohio államban.” – ezek voltak Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövet záró gondolatai. 

A Bocskai Rádió szerkesztősége nevében azt kívánjuk Ft. dr. Krasznai Csabának, hogy legalább annyi ideig szolgálja a magyar nemzetet, mint azt hivatali elődje tette. Munkáján legyen továbbra is az Isten áldása!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.