A júniusi hónap az amerikai emigránsok örökségének hónapja (Immigrant Heritage Month). Ez az ünnepi hónap tavaly került jóváhagyásra az amerikai szenátus által. Az idén kollégánk Molnár Zsolt is részt vett az ünnepi sorozat megnyitóján Washington DC-ben.

Az ünnepség több nemzetiségi szervezet összefogásával jött létre (1). A magyarokat a Washington DC székhelyű Amerikai Magyar Koalíció képviselte. Az amerikai emigránsok örökségének hónapjának célja az, hogy lehetőséget biztosítsanak olyan bevándorlók emigrációs történeteinek megosztására, amelyek példaként szolgálhatnak az új bevándorlóknak és véleményváltoztatásra bírja azokat, akik a jelenkor emigrációját szeretnék megállítani.

DSC_0037

Június 1-én, az ünnepi hónap első napján a capitoliumi domb egyik épületében több mint 200 résztvevő előtt több kongresszusi képviselő és politikus megszólalt, tisztelegve az amerikai bevándorlók előtt, elismerve, hogy Amerika egyedülisége és nagyszerűsége a bevándorlóknak is köszönhető.

DSC_0066
a magyar delegáció

A megnyitón felszólalt Marcy Kaptur ohiói képviselő asszony, Brendan Boyle pennsylvaniai képviselő és különböző nemzetiségi szervezetek vezetői. A magyar delegációból a toledoi Újvági Péter szólalt fel, elmondta bevándorlásának történetét majd kihangsúlyozta, hogy az emigráció továbbra is kell folytatódjon, hogy Amerika maradjon a fejlődés útján, befogadva a vállalkozó és az amerikai álmot éltető emigránsokat.

Újvági Péter
Újvági Péter

Nemzetiségi Napok a Fehér Házban

Másnap a Fehér Ház egyik épületében folytatódtak az előadások és megbeszélések, ahol az elnöki kabinet különböző tisztviselői beszéltek az emigrációs reform fontosságáról.

DSC_0143

Obama elnök rangidős tanácsadója, Valerie Jarrett,  nyitotta meg az alkalmat majd, tájékoztató előadásokra került sor különböző bel és külpolitikai témákban.

Az első előadást Cecilia Munoz, ( Director of the White House Domestic Policy Council) tartotta a Fehér Ház emigrációs reformjáról. Előadásában elmondta, hogy az elnökség megtesz mindent, hogy a szenátus és képviselőház elfogadjon egy új emigrációs törvényt. Eztkövetően a jelenlevők kérdéseire Manar Waheed, (Deputy Director for Immigration Policy) válaszolt.

Az alkalom kerekasztal beszélgetéssel folytatódott ahol hat nemzetiséget képviselő szervezet vezetői (2) saját vagy szüleik bevándorlásának történetét osztották meg a hallgatókkal. A történetek nagyon tanulságosak voltak, bemutatva a siker útját, mely legtöbb esetben nagy nehézségek árán valósultak meg.

DSC_0151

A harmadik előadást Melissa Rogers, (Special Assistant to the President and Executive Director of the White House Office of Faith-based and Neighborhood Partnerships), tartotta, amely Ferenc Pápa ez év szeptemberében történő amerikai látogatásának készületeiről és annak fontosságáról beszélt.

Az utolsó előadás külpolitikai kérdéseket taglalt, Michael Carpenter, (Special Advisor to the Vice President for Europe and Eurasia) és Dr. Celeste A. Wallander, (Special Assistant to the President and Senior Director, Russia and Central Asia National Security Council) vezetésével. Ők főleg az Orosz – Ukrán konfliktusról, és az Amerikai Egyesült Államok közbenjáró és támogató munkájáról beszéltek.

Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy ez az alkalom, amit először szerveztek meg a Fehér Házban, jó kezdeményezés volt és nagyszerű nyitás az elnökség részéről, hogy meghallgassa az Amerikában élő nemzetiségek véleményét és kérdéseit.

  1. Advisory Council for Bosnia and Herzegovina, Africa Diaspora Coalition, American Jewish Committee, American Polish Advisory Council, American Russian-Speaking Association for Civil & Human Rights, Arab American Institute, Armenian National Committee of America, Chicago Celts for Immigration Reform, Friends of the American Sikh Congressional Caucus, Greek American Teachers Federation Association, Hungarian American Coalition, League of United Latin American Citizens (LULAC), National Federation of Croatian Americans, Polish American Congress, Turkish Coalition of America, Turkish Heritage Organization, Ukrainian Congress Committee of America, United Macedonian Diaspora
  2. Dr. James Zogby – President of the Arab American Institute and President’s Appointee to the U.S. Commission for International Religious Freedom; Barbara Anderson –  Polish American Congress; Maya Berry – Arab American Institute; Alexandra Chalupa – US United with Ukraine Coalition and National Democratic Ethnic Coordinating Committee (NDECC); Billy Lawless – Chicago Celts for Immigration Reform; and Samba Mamadou – Office of African Affairs, D.C. Mayor’s Office.

 

 

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.