Először megjelent a magyarnemzet.hu portálon.

Smith Lacey Anna

Smith Lacey Anna magyar hegymászóról elnevezett szorosról Oregonban, louisianai Árpádhonról és a középkori Nekcsei-bibliáról a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban

A Hungary Foundation 2013 óta fontos űrt töltött be a két ország közötti civil kapcsolatok terén, komoly összegekkel támogatva az amerikai magyar tudományos és kulturális csereprogramok megvalósulását, és ma is kiveszi részét a kétoldalú civil kapcsolatok építéséből különböző ösztöndíjakkal. Ebből a profilból kicsit kilógni látszik a három éves, tízezredik letöltést elérő, 3200 regisztrált felhasználóval és 1700+ magyar vonatkozású ponttal rendelkező HuGo applikáció. Az alapítvány ügyvezetőjét kérdeztük a részletekről, aki rengeteg potenciált lát az amerikai magyar múlt és jelen összekötésében.  

ReklámTas J Nadas, Esq

 

Honnan az ötlet és mi volt a cél?

Kutatói ösztöndíjaink és támogatott kulturális programjaink során lépten-nyomon magyar lábnyomokra bukkantunk Amerikában, de mégsem létezett egy olyan közös platform, ahol mindent megtalálunk, ami magyar vonatkozású az USA-ban. Én személy szerint vizuális típus vagyok, így bármikor, ha kérdeztek a magyarok amerikai jelenlétéről, a hagyományos, történelmi gócpontok jutottak eszembe: Ohio, Pennsylvania, New Jersey, New York. De minél többet utaztam Amerikában, annál inkább erősödött bennem a felismerés, hogy nincs az USA-nak olyan állama, ahol magyarok ne alkottak volna valami maradandót, ahol ne lenne valamilyen magyar szál, magyar történet, magyar hozzáadott érték. Ezt a sok száz éves alkotó folyamatot szerettük volna vizualizálni, és a lehető legszélesebb közönség számára egyszerűen hozzáférhető módon elérhetővé tenni. Így született meg  a HuGo applikáció ötlete, és persze évekbe telt, mire a koncepciót a fejlesztőinkkel a mai verzióra finomhangoltuk.

Hugo a Fabriczy Kováts Mihály szobr’n’l Washington DC-ben (Fotó: Matt Rybczynski)

“HuGo korunk kalandkereső huszárja, aki Amerikában járja a magyar kötődésű helyeket és megosztja azokat” – nyilatkozták az ötletgazdák korábban. Miért HuGo és miért huszár?

Az egyik első amerikai-magyar összefonódás történelmi emlékét is egy huszár őrzi, Fabriczy Kováts Mihály, magyar katonai parancsnok és nemes, aki az amerikai függetlenségi háborúban volt huszárezredes. Pulaski mellett az „amerikai katonai lovasság atyjának” is nevezik. A huszár, mint történelmi ikon, a magyarság szabadság-szeretetének, hősiességének Amerikában is ismert és elismert szimbóluma. HuGo neve pedig a „Hungary (on the) Go” szóösszetételből alakult.

Hugó és a huszár találkozása (Fotó: Matt Rybczynski)

Turisztikai hasznossága egyértelmű, de hogyan tudja az amerikai magyar közösséget és kapcsolatokat szolgálni, erősíteni?

Ezelőtt mindenki csak ismerősöktől, barátoktól vagy helyi magyar levelezőlistákról, szervezetektől kapott információkat arról, hol van magyar közösségi rendezvény, hol lehet kapni túrót, kolbászt, vagy éppen hol dolgozik magyarul beszélő fogorvos. Ez az adatbázis most egy platformon, felhasználóbarát módon látszik egy olyan térképen, amit bárki letölthet a telefonjára. Ha beszél magyarul, ha nem, ha jár cserkészetbe, ha nem. A HuGo erőssége szerintünk az, hogy minden magyar kultúra iránt érdeklődő amerikai számára is könnyen elérhető. Azok számára, akik felmenőik révén magyarnak vallják magukat, de olyanoknak is, akik már ellátogattak hazánkba, szép emlékekkel tértek vissza Amerikába és szívesen ennének mondjuk Chicagóban egy meggyes rétest, vagy elmennének egy Liszt koncertre, ne adj’ Isten táncházba.

A HuGo az amerikai függetlenség kikiáltásától napjainkig tartó közel 250 év amerikai magyar emlékeit és jelenkori magyar vonatkozásokat igyekszik feltérképezni. Hogyan működik és mennyire hiteles, van bármilyen ellenőrzési lehetőség?

Az applikáció első sorban a közösség erejére épít. A feltöltéseket a felhasználók végzik, akik tudnak kommentelni is, illetve jelezni, ha egy feltöltés hibás. A feltöltésekért pontokat is szereznek, így a versenyszellemmel megáldott felhasználók figyelemmel kísérhetik, hogy az összes feltöltés közül államonként mennyi a sajátjuk, illetve hány államban helyeztek el pontokat a térképen. Az admin felületen természetesen minden ellenőrizhető, és rendszeresen ellenőrizzük is a duplikációkat, az esetleges hibákat, tévedéseket kiszűrjük, de alapvetően egy alulról építkező rendszerről van szó. Kezdettől fogva ez volt a cél. Máskülönben mi Washingtonban hogyan tudnánk egyáltalán arról, hogy Texas gyéren lakott nyugati csücskében vagy Oklahoma kellős közepén vannak egyáltalán magyar emlékek?…

Hugo applikáció (Fotó: Matt Rybczynski)

Hányan, kik használják és hány magyar vonatkozású pont található a térképén?

Pár hete értük el a tízezredik letöltést. Ennyien használják böngésző üzemmódban az applikációt. Körülbelül 3200 regisztrált felhasználónk van, ami azt jelzi, hogy ennyien járultak hozzá aktívan feltöltőként a HuGo-n látható tartalmakhoz. Tehát két év alatt egy többezres „tudás-közösséget” építettünk, ami fantasztikusan izgalmas új dimenzió az amerikai magyar színtéren. Jelenleg több, mint 1700 magyar vonatkozású pont van a térképen, vegyesen hét kategóriában (étel/ital, esemény, történelmi, hivatalos, közösségi, szolgáltatások, egyéb), szinte minden amerikai államban. Bárkinek jó szívvel ajánljuk, aki Amerikában él vagy oda tart és magyar dolgok iránt érdeklődik. Használják a magyar ösztöndíjasaink, a volt amerikai ösztöndíjasaink, felkészülő amerikai diplomaták; tehát amerikaiak, magyarok és amerikai magyarok, diaszpóra szervezetbe integráltak és egyáltalán nem integráltak  –  ez a sokszínűség HuGo egyik erőssége.

Hugo csapata (Fotó: Matt Rybczynski)

Melyek a legnépszerűbb, illetve legkevésbé használt kategóriák?

A legnépszerűbb a történelmi kategória, 431 feltöltéssel, nyilván azért, mert ide sok minden belefér: a magyarok alkotta ólomüveg ablakoktól az emléktáblákon és totemszobrokon át az egyszerű utcanevekig. A legkevesebb, 39 pont a hivatalos szekcióban van –  itt jelöljük a konzulátusokat és a nagykövetségi épületeket –, hiszen ezek száma nem nagyon változik. 

Melyek a leggyakoribb és melyek a legkülönlegesebb feltöltések?

Leggyakoribb feltöltések a rendezvények, táborok, ide heti rendszerességgel kerülnek fel új tartalmak, hiszen a szervezők már kezdik felismerni, bárhol is legyenek az országban, hogy amint az esemény felkerül az appra, több ezer felhasználó azonnal kap róla értesítést. Ilyen elérése egyetlen diaszpóra szervezetnek sem nagyon van, ezért kitűnő közönség-növelési eszköz HuGo. Sok amerikai magyar vállalkozó is kezdi az appot kihasználni, így kapunk food truck, magyarul beszélő könyvelő, orvos, jogász és hasonló feltöltéseket is. Meglepőek számunkra azok a helyek, amelyekről nagyon kevesen tudnak, például egy magyar hegymászóról elnevezett szoros „Hungarian Pass” Oregonban, ami azért egy magyarok által elég ritkán lakott állam. Személyes kedvencem az a középkori Nekcsei-biblia, ami az Anjou-kori magyar könyvművészet felbecsülhetetlen értékű műemléke, ez ma a washingtoni Library of Congress biblia gyűjteményében található, valódi magyar kuriózum. Másik kedvencem a louisianai Árpádhon, ami a legnagyobb amerikai vidéki történelmi közösség otthona. Míg a magyar közösségek tipikusan északi városokban koncentrálódtak, ez egy tizenkilencedik századi déli eperfarm köré épült magyar település, igazi csodahely.

(Fotó: Matt Rybczynski)

Kaptatok visszajelzéseket a három év során a feltöltőktől, illetve felhasználóktól?

A HuGo még két éves sem volt, amikor elnyerte a Magyar Marketing Szövetség egyik különdíját. A nem várt elismerés jól eső visszacsatolás volt a sok év fáradságos fejlesztői munka után. A felhasználóktól is sok pozitív visszajelzés érkezett, hogy végre összegyűjtésre kerül az a rengeteg, eddig csak sporadikusan vagy nehezen elérhető információ, ami a HuGo-n most elérhető. A technikai jellegű visszajelzéseket folyamatosan továbbítjuk a feljesztőinknek, és havonta csiszoljuk a felhasználói élményt. Sokat tanultunk mi is a folyamat során. Talán a legpozitívabb visszacsatolás és legnagyobb elismerés az, hogy más diaszpóra közösségek is megkerestek: spanyolok, kanadaiak, ausztrálok szeretnének maguknak hasonlót.

Smith Lacey Anna a Hungary Foundation elnöke (Fotó: Családi archívum)

Milyen továbbfejlesztési terveitek vannak?

Szeretnénk, ha a HuGo minél több emberhez elérne, és bár egy ilyen típusú applikációval nem lehet végső célunk, mert folyamatosan fejlődünk, de szeretnénk a lehető legtöbb, még felfedezetlen magyar vonatkozású helyet és programot láthatóvá tenni. Kísérleti jelleggel New Yorkban már indult HuGo vezetett turánk; ezt Washingtonra, Chicagóra, Hollywoodra és további nagyvárosokra is szeretnénk kifejleszteni. Rengeteg potenciált látunk az amerikai magyar múlt és jelen összekötésében.

Antal-Ferencz Ildikó

Először megjelent a magyarnemzet.hu portálon.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.