Mészáros Elemér és felesége, Andrea a Clevelandi Múzeum vezetőségének tagjai és főszervezői a közelgő virtuális borkóstoló vacsorának.  A Clevelandi Magyar Múzeum fontos szerepet tölt be a magyarság életében. Hosszútávon megtérülő egy jelképes adománnyal hozzájárulni ahhoz, hogy működhessen a kulturális bázis gyermekeink, unokáink nemzeti identitásának erősítése érdekében. Egyórás, különleges alkalomra invitál az igazgatótanács október 24-én.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A borkóstolás hagyománya nem újkeletű a clevelandi múzeumnál, idén ősszel lesz a 23. alkalom. 1997-ben indult mint jótékonysági kezdeményezés, és azóta is minden évben a legnagyobb pénzgyűjtő akciójuként tartják számon. Eleinte 5 bort szolgáltak fel az 5 fogáshoz, később ez a szám növekedett, mert szereztek italokat Ohio államon kívülről is. Elkezdtek kevésbé ismerteket ajánlani, olyanokat, amiket nem kaphatnak az amerikai boltok polcain. A borok magyarországi import árucikkek. Első helyszínek country clubok voltak, de tartották a múzeumban is az ünnepélyes vacsorát. A zenét általában a Harmónia zenekar szolgáltatta, a szórakozást tombolával tették még élvezetesebbé.

Rezsiköltség, lakbér, telefon, biztosítás, postaköltségek fedezésére gyűjtenek. Nagyon fontos, hogy továbbra is megmaradjon a hely, ahol a látogatókon túl vendégelőadókat, iskolai csoportokat fogadhatnak. Kiállítások otthona is a múzeum, valamint szerveznek speciális gyerekprogramokat. Az egészségügyi helyzet okán különleges nyitvatartásban üzemelnek. Az online vagy telefonon jelentkező látogatót önkéntesek fogadják múzeumi barangolásra. Bár jóval csökkent a forgalmuk, ugyanolyan feltételeket kell biztosítani a vendég számára, mint normális kerékvágásban. Pont ezért lényeges, hogy legyenek anyagi tartalékaik.

A virtuális vacsorát október 24-re tűzték ki, 19 órai kezdettel. A szervezők a múzeumból fognak bejelentkezni, onnan vezénylik majd az estét. Az igazgatótanács elnökének köszöntőjét a borok bemutatására követi majd. Felkérték Bánfalvi Gábort, aki egy fő washingtoni importőrük. Szokásukhoz híven, ez alkalommal is kiemeltek vendéget, Gulden Katalinra esett választásuk. 

Ahhoz, hogy a clevelandi családok ténylegesen egyidőben fogyaszthassák a magyar borokat a múzeum vezetőségével, időben, az esemény előtt minimum egy héttel le kell adniuk rendelésüket. Az igénylésről tájékozódni a legegyszerűbb telefonon Kézdi Hajnalnál, az intézmény pénztárosánál [(216) 476-9939]. A jelentkezés után ő küld ki meghívót az eseményre. A clevelandhungarianmuseum.org honlap főoldalán szintén megtalálnak minden információt. Az adakozás részletei: 135$ adományért cserébe 2 üveg bor jár, 260$-os összeg esetén 4, ha pedig a 360$-t eléri az adomány, akkor 6 üveg ital a jutalom. Természetesen nem csak ezeknek az összegeknek örül a múzeum, mindenki saját anyagi helyzetéhez mérten és belátása szerint adományozzon. A bizonyos virtuális tombolás kalapba nagyon egyszerű bekerülni: aki adományoz, automatikusan esélyes valamilyen tárgynyereményre.

 

A borkínálat egyre szélesebb palettát mutat, az elmúlt néhány év óta érkeznek italok Kaliforniából, Washington DC-ből, idén először pedig a Taste Hungary vállalattól is. A kiválasztást sem bízták a véletlenre, kóstolást követően szavazásra bocsátották a 14 igazgatósági tag között. Balatonfüred, Eger, Tokaj, Szekszárd ízeit viszik el az otthonokba a magyar borok által. Mészáros Elemértől tudjuk, hogy az ízlelésnél az a legfontosabb, hogy egyensúlyban legyen négy tényező: savasság, gyümölcsösség, szárazság, alkohol. Ezeknek az ideális ötvözetétől lesz jó egy ital.

Boldogságos dűlő – az egri bikavér fehér testvére, a Dr. Lőrincz György pincészetéből származó nedű lesz az első. Bármilyen hideg vagy meleg sajtos előétel illeni tud hozzá, de a tenger gyümölcsei is kiváló választásnak bizonyulhatnak. A rozék közül a kékfrankos Rosa mystica fog szerepelni. Szintén Egerből, szintén a Szent Andrea pincészetből. Érdemes nehezebb salátával felszolgálni, grillezett húsokkal, vagy szendvicsekkel. A balatonfüredi 2017-es St. Donat magma is rajta van az idei itallapon. Vörös jellegétől függetlenül nem nehéz, párosulhat sertés-, borjú-, bárányhússal. Ha magyar borokról van szó, nem maradhat ki az egri bikavér. A már többször említett Szent Andrea pincészet Áldás nevű itala jó példa arra, hogy most éli igazán reneszánszát az egri bikavér. Az bor különlegessége, hogy hétféle szőlő az alkotója. Paradicsomos ételekkel, tésztával, pörkölttel kóstolása nagyon kellemes lehet. La Vida – a szekszárdi merlot Vida Péter borászról kapta nevét, vadashoz és vöröshúshoz mehet. Desszertbor zárja a virtuális érkezést: a Béres család Sweet szamorodnija a tokaji borvidék családtagja az ital. Lehűtve a legjobb fogyasztani, nem túl édes, így nem vetélkedik a desszterttel, csupán kiegészíti a gyümölcssalátákat, tortákat, puddingokat.

Mészáros Elemér és Andrea a Clevelandi Magyar Múzeum igazgatóságának nevében hívja és várja a csatlakozni kívánó családokat, és szeretettel fogadják a múzeum fenntartására szánt adományokat. Köszönetképpen szeretnék eljuttatni a fentebb bemutatott borokat az adakozóknak, remélik, hogy minél nagyobb lesz a táboruk. Álljanak Önök is a jó ügy mellé!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.