Húsz év óta legjobb eredményét érte el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnapi romániai helyhatósági és EP-választásokon, és az erdélyi magyar EP-képviselet is biztosított – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn Kolozsváron, sajtótájékoztatón.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál a szövetség 566 ezer voksot kapott, és ez a magas szavazatszám két EP-képviselői mandátumot is biztosít számára – közölte. A helyhatósági választásokon 199 polgármesteri mandátum biztosított, és a szövetség a négy erdélyi megye – Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár – vezetését is megőrizte.

Megőrizte továbbá a polgármesteri széket Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, és visszaszerezte Székelyudvarhely és Margitta vezetését – mondta. Kelemen Hunor rámutatott: a 2024-es romániai választási esztendő első évadja sikeresnek mondható, az RMDSZ 6,1 százalékos eredménye azt mutatja, hogy az erdélyi magyar közösségnek van ereje, határozott elképzelése a jövőről a szülőföldjén.

ReklámTas J Nadas, Esq

(Pesti Srácok / MTI)

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese beszédet mond az RMDSZ 16. kongresszusának második napján Temesváron 2023. április 29-én. A kongresszus Kelemen Hunort újabb négy évre megválasztotta a szervezet elnökének. Fotó: MTI/Kiss Gábor

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.