Szombaton (ma) ünnepli 100. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.

„Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet” – mondta jókedvűen Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek. „Csak szép idő legyen” – kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is. Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

(Mandiner / MTI)

Orbán Viktor is felköszöntötte Keleti Ágnest

A miniszterelnök a Facebookon megjelent videóban úgy fogalmazott: – Mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a sors a nehezebb utat szánta nekünk. Fantasztikus, de nehéz hely Magyarország: birodalmak veszik körbe, és mindig küzdenünk kellett az életünkért, szabadságunkért, függetlenségünkért.

– Nem csak nehezebb út jutott nekünk.

A Jóisten küld nekünk – és a múltban is küldött – nagyszerű hősöket, akik példát mutattak, kiragadtak minket a hétköznapok nehézségeiből.

Példát mutattak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből, sőt hazaszeretetből is. Olyan hősöket, akiknek a tiszteletére többször is eljátszották a Himnuszt, és a dobogó tetején állva láthatták, ahogy a magyar zászló kúszik fel a legmagasabbra – mondta.

Hozzáfűzte, hogy ilyen hőst köszöntünk ma századik születésnapján.

Isten éltesse, és tartsa meg még sokáig erőben, jó egészségben Keleti Ágnest, Magyarország ötszörös olimpiai bajnokát és a nemzet sportolóját! – fejezte ki jó kívánságait Orbán Viktor.

(Magyar Nemzet)

Netanjahu is köszöntötte Keleti Ágnest

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán köszöntötte születésnapján Keleti Ágnest. Ugyanakkor megosztotta Izrael miniszterelnökének a videós üzenetét. A magyar külügyminiszter azt írta, „Nagyra becsüljük Netanjahu miniszterelnök úr gesztusát, az Év Sportolója Gálára küldött üzenetét!”

Benjamin Netanjahu hosszan méltatta Keleti Ágnes életútját, s úgy fogalmazott, „Ágnes története a remény és az inspiráció története”. A kormányfő kiemelte, hogy Keleti Ágnes rengeteget tett az izraeli sport fejlődése érdekében, ezért megkapta a legmagasabb izraeli polgári kitüntetést.

(Mandiner)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.