Ma három éve, hogy a három erdélyi magyar párt (RMDSZ, MPP, EMNP) aláírta a Kolozsvári Nyilatkozat elfogadásának 25. évfordulóját követően azt a megállapodást, amelyben kinyilvánították: a nemzeti identitás megőrzése és továbbadása, a kultúra fejlesztése, a nemzeti kisebbségi lét megélése csak a közösségi önigazgatás intézményrendszerén keresztül biztosítható – írja közleményében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

Mint kifejtette, a pártok rögzítették a nyelv regionális egyenjogúságát, az önigazgatás demokratikus intézményrendszerének tiszteletben tartását, és azt fogalmazták meg, hogy valamennyi lépés a közösség identitásának megőrzése, a szülőföldön való boldogulása és gyarapodása biztosításával történik. Szili Katalin felidézte: a 2020. december 6-i parlamenti választást megelőzően az erdélyi magyar pártok fúziójával létrejött EMSZ megállapodása az erdélyi magyar közösség országos ügyeinek összehangolt képviseletéről és a parlamenti választásokon való együttműködésről szólt, ezzel is kifejezve a magyarság és a többségi társadalom irányába a közösen felvállalt értékeket és lépéseket.

A parlamenti képviselet és a koalíciós megállapodás a három éve elvetett mag decemberi hajtása, amely új reményt ad a közösségi elképzelések megvalósítására

– hangsúlyozta, hozzátéve: a Minority SafePack sikerének folytatása lehet, amely Európa valamennyi nemzeti kisebbségben élő közösségnek az új időszámítását jelenti. Úgy fogalmazott:

legyen ezzel az indulással ez az évtized az őshonos nemzeti kisebbségek évtizede a hosszú távú európai stabilitásért.

Mint ahogy arról a Pesti Srácok korábban beszámolt, tavaly novemberben Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet ülésén azt mondta, hogy a koronavírus-járvány speciális helyzetet teremtett, de egyszer ennek is vége lesz és a most online térbe szorult programok újraindulhatnak. Az ülést követően Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral úgy fogalmaztak: „2021 a nemzeti újrakezdés éve legyen”.

 

(Pesti Srácok / Közlemény)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.