Nehéz volt ártatlanként a börtönben. Hiszen egyetlen fogságban töltött nap is soknak tűnik – ezt mondta az a két erdélyi magyar férfi, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el Romániában.

A vád szerint 2015-ben bombát akartak robbantani a román nemzeti ünnepen, Kézdivásárhelyen. A bírósági eljárás közben többen azt mondták, hogy koncepciós perről van szó. Ám hiába tiltakozott az erdélyi magyar közösség, a két férfinak pár nap híján négy évet le kellett ülnie – hangzott el az M1 Híradójában.

Kézdivásárhely főterén fogadták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A két fiatalember köszönetet mondott mindazoknak, akik mellettük voltak, segítettek, akik hittek bennük és az igazságban. Szőcs Zoltán elmondta, végig hittek igazukban, emelt fővel mentek a rácsok mögé, és emelt fővel hagyták el a feketehalmi börtönt.

Közérdekű hirdetés

Nemcsak a sajtó képviselői vannak itten ezen a részen, hanem kézdivásárhelyi emberek, akik hittek az ártatlanságunkban, és kiálltak mellettünk. Ott van az anyaországi képviselet, akik folyamatosan látogattak, az erdélyi képviselet, és ez mind erőt adott, úgy nekem, mint a családomnak, hogy nem vagyunk egyedül

– mondta Szőcs Zoltán.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok azt gyanították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Bár ők tagadták a vádakat, öt-öt év letöltendő börtönbüntetést kaptak.

A vád, ami ellen védekeztünk, az állam elleni kísérlet volt. Bebizonyítottuk, hogy szemenszedett hazugság, és akkor az utolsó tárgyaláson eszébe jut az ügyészségnek, hogy hát a bíróságot megkéri, hogyha ez a vád alapján nem tudják elítélni, akkor cseréljék meg a vádat” – fogalmazott Beke István.

Hozzátette: „Közösség elleni merénylet kísérletre és kiközlésbe megkaptuk a büntetést, anélkül, hogy egy fél percet tudtunk volna védekezni az új vádpont ellen, ami természetesen jogellenes, és ez alapján Strasbourgba tovább is vittük az ügyet.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva koncepciós eljárásnak tartotta a kézdivásárhelyi férfiak elleni büntetőpert.

Ők nem visszaeső bűnösök, jól viselkedtek, dolgoztak, mindent megtettek, amit a törvény kér, és mégis-mégis megmutatták, a román hatalom megmutatta, hogy akkor milyen ereje van. Én azt gondolom, hogy már rég kellett volna, szabaduljanak, nagyon örvendek, hogy a mai napon itt voltak, és őszintén nagyon meglepődtem én is, hogy milyen lendülettel, nincsenek megtörve, milyen határozottak, fantasztikus” – mondta Kulcsár-Terza József-György, a Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője.

A terrorizmus vádjával elítélt székely férfiak 1112 napot töltöttek börtönben.

Beke István és Szőcs Zoltán is azt mondta: ugyanott folytatják ahol abbahagyták, jó magyarként akarnak dolgozni a családjukért és nemzetükért.

(Híradó / M1)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.