Több mint 250 ezer tárgy kerül át a Liget-projekt keretében megépült új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Szabolcs utcai raktárbázisába.

Ha belegondolunk, hogy egy család költözködésének a megszervezése és lebonyolítása sem egyszerű, akkor elképzelhető, hogy a Néprajzi Múzeum kis világainak – mint az ázsiai vagy az afrikai gyűjtemény, a több tízezer erdélyi textil és a hétezer hímes tojás – költöztetése mekkora feladat. Nem véletlen, hogy több évig készültünk rá – válaszolta a Ripost7-nek Kemecsi Lajos, aki a Kossuth téri épület és a Liget-projekt keretében megépült új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) között ingázva felügyelte a költözést. Az intézmény főigazgatója rámutatott: a költözés azért is indokolt volt, mivel

a palotában a műtárgyaknak, a látogatóknak és a munkatársaknak sem lehetett ideális környezetet teremteni, a Szabolcs utcai raktárbázist és az új múzeumot viszont már az igényeiknek és a javaslataiknak megfelelően építették.

https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2021/07/+otf/691w/680480820210706NeprajziMuzeumMGRP00044.jpg
Kemecsi Lajos szerint Közép-Európában sem volt példa hasonlóra költöztetésre. Fotó: Markovics Gábor/Ripost

250 ezer tárgyat kellett számbavenni

A szakmai nyilvántartó adatbázisunkba minden műtárgy jellemzői be vannak vezetve, de volt néhány hiány, ez remek alkalom a pótlásra, a költözéssel felfrissül az adatbázis is – mondta a Néprajzi Múzeum nyilvántartási és digitalizálási főosztályának vezetője. Odler Zsolt kiemelte:

Közérdekű hirdetés

a költözés során 250 ezer tárgyat kellett számbavenni. Minden egyes tárgy QR-kódot kapott, a legapróbb medálok is, ezért kellett már 2017-ben bezárni az intézményt.

Elmondása szerint bár már évek óta áttértek a digitális fotózásra, még mindig vannak olyan tárgyak, amelyek olyan régen érkeztek, hogy csak fekete-fehér papírkép volt a nyilvántartásban. Most viszont több mint százezer műtárgy érhető el digitálisan is az online múzeumi felületeken – magyarázta.

Tájékoztatásuk szerint

a legnagyobb kihívást a hímes tojások és a viaszhengerek szállítása jelentette.

– Szó szerint hímes tojásként kellett kezelni a több mint háromezer tojást, amiket speciális tárolórekeszekben csomagoltunk el úgy kibélelve, hogy a tojások ne mozoghassanak, így ne sérüljenek – tette hozzá Odler Zsolt.

https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2021/07/+otf/691w/680482720210706OMRRKcsomagolasrendszerezesMGRP00046.jpg
Odler Zsolt elmondta: még szakemberek se hitték el, hogy ez komolyabb veszteségek nélkül sikerülhet. Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Magyar Nemzet

A másik nagyon sérülékeny gyűjtemény a viaszhengereké volt, ugyanis a múzeum őrzi a legkorábbi, Európában rögzített népzenei gyűjtéseket, Vikár Béláét, de itt vannak Bartók Bélának és Kodály Zoltánnak az első gyűjtései is. Ez hihetetlenül nagy értéket képvisel – magyarázta Kemecsi Lajos, hangsúlyozva, hogy

Közép-Európában ilyen szintű műtárgyköltöztetésre nem volt még példa, ennek ellenére viszont egy-két sérülést leszámítva minden rendben zajlott.

Az OMRRK épületében már zajlik a kicsomagolás – tette hozzá.

(Magyar Nemzet / Ripost7)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.