Oroszország és Irán után a nemzetközi rend legfontosabb kihívójaként jelöli meg Kínát a 32 NATO-tagország által aláírt dokumentum: Kína nukleáris fegyverkezése miatt, és azért, mert nélkülözhetetlen támogatást nyújt Oroszország Ukrajna elleni agressziójához – írja az Euronews. Kína válaszként közölte: a katonai szövetség maradjon távolt az ázsiai csendes-óceáni térségtől és ne provokálják őket.

Határozottan elítéli Kínát a a NATO-csúcs mind a harminckét tagország által aláírt hivatalos zárónyilatkozata. A dokumentum szerint Kína a nukleáris és űrkapacitásai fejlesztésével, Oroszország támogatásával hibrid és kiberműveleteivel kihívást támaszt a szabályalapú világrenddel szemben. Bár a dokumentum az elsődleges veszélyforrásként Oroszországot, másodikként pedig Iránt jelöli meg, ez az első alkalom, hogy a NATO ilyen határozottan riválisként jelöli meg Kínát.

Ahogy a záródokumentumban kifejtjük, a NATO tagjai ma egyetértettek abban, hogy Kína nélkülözhetetlen támogatója Oroszország háborújának Ukrajna ellen

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

ReklámTas J Nadas, Esq

Kína támogatása növeli az Oroszország jelentette fenyegetést az euro-atlanti biztonságra. A szövetségesek világosan leszögezték, hogy Kína nem nyújthat támogatást a legnagyobb európai fegyveres konfliktus fenntartásához anélkül, hogy ez negatívan hatna a reputációjára és az érdekeire. Holnap a NATO-szövetségesek találkoznak négy fontos partnerükkel az India-Csendes-óceáni térségből és az Európai Unió képviselőivel, és a közös kihívások tekintetében tovább mélyítjük az együttműködésünket.

A kínai külügyminisztérium válaszközleményében azt írta, hogy a hidegháborús retorikát felelevenítő zárónyilatkozat egyértelmű hazugságokat tartalmaz, és figyelmeztette a katonai szövetséget, hogy maradjon távol az ázsiai csendes-óceáni térségtől, és ne provokáljon konfliktust.

(Pesti Srácok / Euronews)

Borítókép: Illusztráció. Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai hadsereg haditengerészetének katonai bemutatóján a Dél-kínai-tengeren 2018-ban. Fotó: Xinhua.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.