Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, „kísérleti jelleggel” – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön, a 14. Országos Népi Gyűlés részeként tartott sajtótájékoztatóján.

A vízummentességet hat európai ország, Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák március közepétől. A külügyi tárca vezetője arról is beszélt: reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.

Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában

– tette hozzá. A kérdéshez kapcsolódva Vang továbbá reményét fejezte ki, hogy Kína és az EU kapcsolatai zökkenőmentesen, “minden átkelőnél zöld lámpával haladnak majd előre”.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható

– mondta, hozzátéve, hogy ez csak zavart okoz és akadályokat gördít a kétoldalú kapcsolatok útjába.

Olyan ez, mintha egy útkereszteződéshez hajtanánk, és egyszerre lennének bekapcsolva a piros, a sárga és a zöld lámpák. Hogyan lehet továbbhajtani?

– fogalmazott.

Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket

– hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy egy erős Európai Unió Kína hosszú távú érdeke, egy erős Kína pedig az Európai Unió alapvető érdeke is.

(Pesti Srácok / MTI)

Borítókép: München, 2024. február 17. Vang Ji kínai külügyminiszter beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én. Fotó: EPA/Szilágyi Anna

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.