Hatrészes rövidfilm-sorozatot készített a Magyarságkutató Intézet a június 4-i emléknap (egyben a Nemzeti Összetartozás Napja) alkalmából. Mint a tudományos műhely fogalmaz, a kisfilmek segítenek megérteni a Magyarország testére és lelkére kiszabott halálos ítéletet, a trianoni békediktátumot, mely a legsúlyosabb csapás volt ezer éves államunkra, egyszersmind a diktátumot követő száz év is terítékre kerül.

A filmsorozat feltárja az első világháború történelmi előzményeit, magát a gyalázatos diktátumot, annak körülményeit, az általa előidézett veszteségeket és hatásait. Bemutatja az egyedülálló magyar csodát, hazánk feltámadását, kitörését az ellenséges elszigeteltségből, a konszolidációt, a két világháború közötti páratlan magyar teljesítményt és az igazság diadalát, a revíziós sikereket. Megismerkedhetünk a második világháborúba történt elkerülhetetlen besodródással, hazánk megszállásaival, a diktatúrák megtelepedésével. Olyan, kevéssé ismert események is reflektorfénybe kerülnek, mint a Kárpát-medencei 1956-os magyar egység, a trianoni országrablás szégyenteljes elhallgatása a kádári kommunista diktatúrában. A sorozat végül eljut a közép-európai rendszerváltozásokig és a XXI. század nemzetegyesítési törekvéseiig, tudatosítva, hogy Európa szívében még mindig 13 millió magyar él.

A kisfilmek elérhetők a Facebookon, a Youtube-on és az intézet saját felületén.

(Demokrata)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.