Totális győzelmet aratott az RMDSZ a sepsiszentgyörgyi választásokon: sem román, sem pedig magyar ellenzéki párt listája nem érte el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. Antal Árpád újrázó polgármester előbbi miatt bánkódik.

A vasárnap rendezett helyhatósági választásokon az RMDSZ csaknem 79 százalékot ért el a helyi tanácsosi listák megmérettetésén, míg a román Szociáldemokrata Párt (PSD) 4,8, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 4,44, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 3,71, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 3,28 százalékig jutott. Az Erdélyi Magyar Szövetségre és a Magyar Polgári Erőre a választók kevesebb mint 3 százaléka adta voksát.

Antal Árpád ötödször szerzett polgármesteri mandátumot a szavazatok 83 százalékával. A román Agerpres hírügynökség szerint kijelentette: „száz éve nem fordult elő”, hogy csak RMDSZ-es tanácsosok alkossák a szentgyörgyi közgyűlést. Az elmúlt négy évben Sepsiszentgyörgy városi tanácsában egyetlen román nemzetiségű tanácsos volt, a nemzeti liberális párti Liviu Comăneci. Ugyanakkor az Erdélyi Magyar Szövetségnek is volt két választott képviselője az önkormányzatban.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Nem örülök, hogy román párt nem jutott be a helyi tanácsba, nem tartom normálisnak azt, hogy egy több mint húsz százalékos közösség képviselet nélkül marad, de azt hiszem, ennek a tanulságait mi, magyarok is le kell vonjuk”

fogalmazott a Székelyhon szerint Antal Árpád. Hozzátette, a helyi román közösség több mint fele az RMDSZ-re voksolt: ennek az az üzenete, hogy át tudnak lépni az etnikai határokon a közös fejlődésért, de feltevődik a kérdés, hogy a jelenleg kialakult helyzetben mit tehet az önkormányzat a románok érdekében.

Antal Árpád megoldásként azt javasolja, hogy hozzanak létre egy hattagú konzultatív testületet, amelyben a három demokratikus román párt (PSD, PNL, USR) listáinak első két helyét elfoglaló képviselőjelöltek kapnak majd helyet, és akikkel a polgármester rendszeresen egyeztet majd a helyi román közösséget érintő döntésekről, még mielőtt előterjesztené azokat a tanács számára. Az újraválasztott polgármester kijelentette: még hétfőn hivatalosítja ebbéli szándékát.

Egyébként nemcsak a városvezetői tisztségek mindegyikét nyerte meg, hanem kétharmados többséget is szerzett a helyi önkormányzatokban az RMDSZ – jelentette be Tamás Sándor, a szövetség háromszéki szervezetének elnöke a hétfői választási kiértékelőn, amelyet Antal Árpád újraválasztott polgármester társaságában tartott Sepsiszentgyörgyön. Kiderült továbbá az is, hogy a megyei önkormányzatban más magyar párt nem kapott helyet.

(Krónika)

Borítókép: Illusztráció. „Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja. Fotó: Tuchiluș Alex

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.