Igazi csapatmunka van amögött az egymillió dollár értékű egészségügyi segély mögött, ami az utóbbi években érkezett az Egyesült Államok-beli Minnesotából a Kárpát-medencébe.  A WeCare program gördülékenysége az amerikai magyar önkéntes munkaerő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nemzetpolitikai Államtitkárság jó együttműködésének és szervezettségének köszönhető.  Grauzer Csilla, minnesotai tiszteletbeli konzulasszony avatott be minket a részletekbe.

A 2015-ben alakult Creative Cultural Exchange (CCE) non-profit szervezet küldetése egy újszerű, innovatív együttműködés kiépítése az amerikai-magyar kulturális és üzleti életben. Törekvéseik nem csak az Anyaországra terjednek ki, de határon túli nemzettársakra is. Rendkívül színes a programkínálatuk palettája: többször rendeztek már film- és kulturális fesztivált, jelenleg egy egy erdélyi receptgyűjtemény magyar és angol nyelvű kiadása van folyamatban, de kiemelten fontosak számukra a humanitárius kezdeményezések is. Ennek eredményeképp indult el a WeCare orvosi és eszközprogram. “A projektet Takács Timivel és Barna Gergővel alapítottuk 2016-ban, és egy 5 fős nagyon lelkes önkéntes csapattal.” – A tiszteletbeli konzulasszony hozzátette, hogy Barna Gergely ekkor a minnesotai traumakórházban dolgozott, ahol már volt egy missziós szoba. Megállapodás kötöttek a kórházzal, hogy a jótékonyásgra szánt felesleges eszközöket és termékeket ők majd egyenként rögzítik, beviszik a rendszerbe. EU-s szabályoknak megfelelően csak bontatlan és még nem lejárt termékekről van szó. Egyszerű ragtapasztól, tisztálkodó szerektől kezdve komoly szívműtétekhez szükséges katéterek is találhatók az eszközlistán.

A szortírozás után csomagolnak és konténerekben küldik haza a fogadó szervezetnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Nagyon lényeges a küldő és fogadóintézmény közötti jó kommunikáció, hogy felmérhessék az igényeket. A máltaiak osztják szét elsősorban erdélyi, kárpátaljai magyar orvosok, betegek között, másodsorban pedig magyarországi létesítmények, idősotthonok lakói részesülnek a segélyből. A szállítás nem valósulhatott volna meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság logisztikai közbenjárása nélkül. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos járt náluk Minnesotában, azóta is szívén viseli a projektet. 

A program az előzetes várakozásaikat abszolút felülmúlta, ma már 50 önkéntessel dolgoznak., és kapcsolataik lefedik a Kárpát-medence magyarlakta területeit. 1200 dobozt pakoltak össze 2017 nyara óta. Több mint 2000 önkéntes órát és 20000 adatrögzítést tudnak maguk mögött. A termékeket bár adományként kapják a kórházakból, értékük most az ötödik konténernél már meghaladta az egymillió dollárt. A legutóbbi szállítmányt a koronavírus-járvány alatt indították el, többezer maszkot és védőruhát csomagoltak be.

Személyesen megkereshetik Grauzer Csillát vagy a Creative Cultural Exchange közösségi oldalát, ha adománnyal csatlakoznának a projekthez. Más amerikai kórházakban is létrehozható a misszó, ha valamely szervezet nyitott erre, a WeCare csapata szívesen melléjük áll az elindulásban. Zárszóként a tiszteletbeli konzulasszony megköszönte minden önkéntes elszántságát, illetve Takács Tímea programmenedzser alázatos és precíz munkáját. Szívből, közösség iránti felelősségből is szeretetből végzik ezt a munkát a nemzetünkért, nem csak a nemzeti összetartozás évében.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.