Szeptember 29-én rendezték meg első alkalommal a Nyugat-oldali Magyar Református Egyház dísztermében a clevelandi Kossuth Lajos Emléknapot, ami egy régi hagyomány felújítása. Utoljára 1985-ben ünnepelték, amikor a kontinensen elsőként emelt, 1902-es clevelandi Kossuth-szobrot felújították. Kossuth 1852-ben érkezett Amerikába a Kongresszus meghívására, hogy adományt gyűjtsön a szabadságharc folytatására, s legfőképp hogy népszerűsítse eszméit és politikai nézeteit. Itt tartózkodása alatt közel 500 beszédet tartott, ékesszólásával és ambíciójával elbűvölte az amerikaiakat, akik a saját szabadságeszméik igazolását látták törekvéseiben. Később több szobrot emeltek a tiszteletére országszerte, megyét, várost, parkot neveztek el róla, egyedüli magyarként szobra van a washingtoni Capitoliumban, s számos egyéb módon is őrzik az emlékét.

A délutáni koszorúzást követően a Kossuth Lajos Emléknap előadói megemlékeztek a történelmi eseményekről és a 116 éves clevelandi szobor történetéről, továbbá azzal a kérdéssel foglalkoztak, hogy mit jelent ma Kossuth szellemisége és öröksége az itt élő magyarság számára. Az esemény magyarországi vendége, a miskolci Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke, Dr. Mezei László és az emléknap ötletgazdája, főszervezője, Fazekas Róbert, a clevelandi Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Egyház gondnoka voltak a Bocskai Rádió vendégei a nagyszabású rendezvény másnapján. 

Róbert elmesélte, hogy az emléknap gondolata akkor merült fel benne, amikor tavaly Mihály Ernő bácsival megtalálták az egykori, 1954-ben alapított magyar Kossuth Iskolát a Buckeye Road-on. Olyan dokumentumokra leltek, amelyekből kiderült, hogy az alapkő mögé a megnyitáskor időkapszulát helyeztek el. Noha az alapkő beázott, és ezzel jónéhány dokumentum is tönkrement, a dobozban többek között megmaradt egy levél, amit Róbert az ünnepi műsoron felolvasott. Megható volt hallgatni a 64 évvel ezelőtti alapítók utókorhoz intézett szavait.

Mezei László bemutatta a civil szervezetét, s mesélt a Kossuthoz fűződő „családi” kapcsolatairól is. Nevezetesen arról az 1928-as „zarándoklatról”, amely Kossuth szülőfalujából, Monokról indult 488 fővel a New York-i Kossuth-szobor felavatására. Mezei úr nagyapja volt a község főbírája, s ő vitte magával azt az anyaföldet, amelynek egy részét elhintette a helyszínen, a többit pedig elhelyezték az építményben. Ugyanígy tett a Kossuth-emléknapi clevelandi szoborkoszorúzáson Mezei László is, aki a 2002-ben létrehozott Kossuth Lajos Koszorúja Alapítványon keresztül azóta is kutatja és ápolja az emlékeket odahaza és szerte a nagyvilágban.

László a New York-i szoborról mesélt néhány érdekességet, pl. hogy miért nem csizmában ábrázolja Kossuthot, illetve hogy miként tisztelegtek előtte New York állam kormányzójával, George Patakival együtt 33 magyar honfi társaságában 2003. március 15-én. Róbert pedig a clevelandi szoborról árulta el, hogy felavatásakor Magyarország összes megyéjéből küldtek földet a talapzatába, s így nemcsak az elmúlt 116 évben, hanem most is arra emlékezteti az itt élő magyarokat, hogy van remény a megmaradásra. Noha 1985-ben 37 egyesület helyezett el koszorút, 2018-ban pedig 7 clevelandi magyar és 1 magyarországi, minden jelenlegi magyar szervezet képviseltette magát, ami az itt élő közösség erejét és összetartozását jelképezi.

Ezért is tervezik a folytatást, s Róbert reméli, hogy jövőre még többen jönnek majd el, hiszen az informatív és tartalmas előadások a nagyközönség számára is nyitottak. Mezei László teljes körű támogatásáról biztosította a szervezőket, elégedettségét és elismerését fejezve ki az esemény megvalósításáért és a kedves fogadtatásért. Azt mondta, meghatározó élmény volt számára Clevelandben magyarnak lenni. Hálás az itt kapott szeretetért és segítségért, és viszi a clevelandiek hírét haza, Magyarországra. Üzenetképp kiemelte, hogy Kossuth az összefogás, az érdekegyeztetés és a demokrácia híve volt, s ha ennek világszerte meg tudunk felelni mi, magyarok, akkor példaértékűen vihetjük tovább Kossuth szellemiségét.

Az összefoglaló készítője rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.