Szeptember 29-én rendezték meg első alkalommal a Nyugat-oldali Magyar Református Egyház dísztermében a clevelandi Kossuth Lajos Emléknapot, ami egy régi hagyomány felújítása. Utoljára 1985-ben ünnepelték, amikor a kontinensen elsőként emelt, 1902-es clevelandi Kossuth-szobrot felújították. Kossuth 1852-ben érkezett Amerikába a Kongresszus meghívására, hogy adományt gyűjtsön a szabadságharc folytatására, s legfőképp hogy népszerűsítse eszméit és politikai nézeteit. Itt tartózkodása alatt közel 500 beszédet tartott, ékesszólásával és ambíciójával elbűvölte az amerikaiakat, akik a saját szabadságeszméik igazolását látták törekvéseiben. Később több szobrot emeltek a tiszteletére országszerte, megyét, várost, parkot neveztek el róla, egyedüli magyarként szobra van a washingtoni Capitoliumban, s számos egyéb módon is őrzik az emlékét.

A délutáni koszorúzást követően a Kossuth Lajos Emléknap előadói megemlékeztek a történelmi eseményekről és a 116 éves clevelandi szobor történetéről, továbbá azzal a kérdéssel foglalkoztak, hogy mit jelent ma Kossuth szellemisége és öröksége az itt élő magyarság számára. Az esemény magyarországi vendége, a miskolci Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke, Dr. Mezei László és az emléknap ötletgazdája, főszervezője, Fazekas Róbert, a clevelandi Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Egyház gondnoka voltak a Bocskai Rádió vendégei a nagyszabású rendezvény másnapján. 

Róbert elmesélte, hogy az emléknap gondolata akkor merült fel benne, amikor tavaly Mihály Ernő bácsival megtalálták az egykori, 1954-ben alapított magyar Kossuth Iskolát a Buckeye Road-on. Olyan dokumentumokra leltek, amelyekből kiderült, hogy az alapkő mögé a megnyitáskor időkapszulát helyeztek el. Noha az alapkő beázott, és ezzel jónéhány dokumentum is tönkrement, a dobozban többek között megmaradt egy levél, amit Róbert az ünnepi műsoron felolvasott. Megható volt hallgatni a 64 évvel ezelőtti alapítók utókorhoz intézett szavait.

Mezei László bemutatta a civil szervezetét, s mesélt a Kossuthoz fűződő „családi” kapcsolatairól is. Nevezetesen arról az 1928-as „zarándoklatról”, amely Kossuth szülőfalujából, Monokról indult 488 fővel a New York-i Kossuth-szobor felavatására. Mezei úr nagyapja volt a község főbírája, s ő vitte magával azt az anyaföldet, amelynek egy részét elhintette a helyszínen, a többit pedig elhelyezték az építményben. Ugyanígy tett a Kossuth-emléknapi clevelandi szoborkoszorúzáson Mezei László is, aki a 2002-ben létrehozott Kossuth Lajos Koszorúja Alapítványon keresztül azóta is kutatja és ápolja az emlékeket odahaza és szerte a nagyvilágban.

László a New York-i szoborról mesélt néhány érdekességet, pl. hogy miért nem csizmában ábrázolja Kossuthot, illetve hogy miként tisztelegtek előtte New York állam kormányzójával, George Patakival együtt 33 magyar honfi társaságában 2003. március 15-én. Róbert pedig a clevelandi szoborról árulta el, hogy felavatásakor Magyarország összes megyéjéből küldtek földet a talapzatába, s így nemcsak az elmúlt 116 évben, hanem most is arra emlékezteti az itt élő magyarokat, hogy van remény a megmaradásra. Noha 1985-ben 37 egyesület helyezett el koszorút, 2018-ban pedig 7 clevelandi magyar és 1 magyarországi, minden jelenlegi magyar szervezet képviseltette magát, ami az itt élő közösség erejét és összetartozását jelképezi.

Ezért is tervezik a folytatást, s Róbert reméli, hogy jövőre még többen jönnek majd el, hiszen az informatív és tartalmas előadások a nagyközönség számára is nyitottak. Mezei László teljes körű támogatásáról biztosította a szervezőket, elégedettségét és elismerését fejezve ki az esemény megvalósításáért és a kedves fogadtatásért. Azt mondta, meghatározó élmény volt számára Clevelandben magyarnak lenni. Hálás az itt kapott szeretetért és segítségért, és viszi a clevelandiek hírét haza, Magyarországra. Üzenetképp kiemelte, hogy Kossuth az összefogás, az érdekegyeztetés és a demokrácia híve volt, s ha ennek világszerte meg tudunk felelni mi, magyarok, akkor példaértékűen vihetjük tovább Kossuth szellemiségét.

Az összefoglaló készítője rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.