Ismét kötelező lesz a nemváltó műtétek elvégzése az Egyesült Államokban, ugyanis az egészségügyi minisztérium mostantól védelmet nyújt a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés ellen – jelentette be hétfői közleményében a tárca. Az egészségügyi minisztérium szerint az egészségügyi ellátásban előforduló diszkrimináció hatással van az egészségügyi eredményekre, ugyanis a diszkriminációval szembesülő LMBTQ-emberek negyede elhalasztotta vagy elkerülte a szükséges orvosi ellátást a további megkülönböztetéstől való félelem miatt.

Xavier Becerra, egészségügyi miniszter úgy fogalmazott:

A félelem a megkülönböztetéstől az egyéneket az ellátás mellőzésére késztetheti, amelynek súlyos negatív egészségügyi következményei lehetnek. A tárca álláspontja szerint mindenkinek – beleértve az LMBTQ-személyeket is – hozzá kell férnie az egészségügyi ellátáshoz, diszkriminációtól mentesen.

2020-ban a Trump-adminisztráció úgy döntött, hogy eltörli az Obama-kormány transzneműekre vonatkozó, nemi megkülönböztetés elleni védelmét az egészségügyben. Ez azt jelentette például, hogy az előző kabinet az embereket biológiai nemük alapján férfiként, vagy nőként határozta meg. Ezzel szemben az Obama-korszak szabályozása az emberi nemeket úgy határozta meg, hogy az ember belső nemi érzete, amely lehet férfi, nő, egyik sem, vagy pedig a férfi és a nő kombinációja. A Trump-kormányzat rendelkezései azt is lehetővé tették, hogy a kórházak és a biztosítók a vallásszabadságra hivatkozva megtagadhatták például a nemváltó műtétek elvégzését.

Az Obama-adminisztráció szabályozása szerint azonban ezeket az egészségügyi beavatkozásokat kötelezővé lehetett tenni a kórházak számára. Becerra szerint a Biden-adminisztráció új döntése igazodik az amerikai legfelsőbb bíróság tavalyi döntéséhez. Akkor egy munkahelyi diszkriminációs ügyben megállapították, hogy a munkahelyi nemi megkülönböztetés elleni szövetségi törvények védik a saját nemükhöz vonzódókat és a transzneműeket is. Az egészségügyi minisztérium szerint az egészségügyi ellátásban előforduló diszkrimináció hatással van az egészségügyi eredményekre, ugyanis egyes felmérések azt mutatják, a diszkriminációval szembesülő LMBTQ-emberek negyede elhalasztotta vagy elkerülte a szükséges orvosi ellátást a további megkülönböztetéstől való félelem miatt.

Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés az orvosi szolgáltatások igénybevételekor. A minisztériumunk küldetése, hogy minden egyes amerikai egészségét és jólétét javítsuk, nemi identitásuktól vagy szexuális irányultságuktól függetlenül

– hangoztatta Rachel Levine, egészségügyi miniszterhelyettes. Rachel Levine az első transznemű, aki az Egyesült Államok szövetségi kormányában magas tisztséget kapott. Az 1957-ben született gyermekgyógyász az élete nagy részét Richard L. Levine néven, férfiként élte le. Két gyermeke is született, majd úgy döntött, hogy nevet és nemet változtat. A hétfői döntés értelmében az egészségügyi minisztérium jogi osztálya ismét kivizsgálja a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló diszkriminációs panaszokat és a kórházak, klinikák, illetve más egészségügyi szolgáltatók kormányzati szankciókkal sújthatók, amennyiben bebizonyosodik, hogy törvényt sértettek.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.