A budapesti atlétikai világbajnokságon a férfisúlylökés döntőjében a kétszeres olimpiai bajnok, világcsúcstartó és címvédő amerikai Ryan Crouser győzött, mégpedig 23,51 méterrel, minden idők második legjobb eredményével, csupán öt centivel elmaradva a világrekordjától. A mezőnyben ott volt honfitársa, a „tiszteletbeli magyar” Joe Kovacs is, aki megszerezte a bronzérmet 22,12-vel.

A budapesti világbajnokságot felvezető sajtótájékoztatón Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke elárulta, hogy a tavalyi vb-n, Eugene-ban a férfisúlylökést várta a legjobban, mert a 2019-es, dohai vb-n ez a verseny „földöntúli” élmény volt, és a versenyzők legutóbb is kitettek magukért. Nos, Dohában a magyar felmenőkkel bíró, amerikai Joe Kovacs 22,91 méterrel nyert, honfitársa, Ryan Crouser 22,90-nel lett második, és az új-zélandi Tom Walsh is 22,90-nel zárt – ennél szorosabb versenyt kitalálni sem lehetne. De hogy ezt még fokozzuk: mindkét amerikai az utolsó sorozatban érte el a legjobbját. Tavaly Eugene-ban Crouser 22,94-gyel győzött Kovacs (22,89) előtt, a kétszeres olimpiai bajnok Crouser pedig májusban 23,56-ra javította a világcsúcsát, amit addig 23,37-tel tartott.

https://cdn.magyarnemzet.hu/2023/08/3y6wfEnggYCdqZE9YLbdvPKsJLh-6DwEHLg0ruyBlA0/fit/1200/728/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMxMjg3MjdjZGRhNjRiZjdiYjVmOTcwNWRmYTE0NzEx.jpg
Joe Kovacs a tavalyi vb-n ezüstérmes lett Fotó: Robert Ghement Fotó: Robert Ghement

Persze itt Budapesten délelőtt a selejtezőből könnyedén, az első dobásukkal jutottak be az esti döntőbe. A szint 21,40 volt, Crouser beérte 21,48-cal, Kovács 21,59-et dobott. De ez is csak a negyedik helyre volt elég a brazil Darlan Romani (22,37), az olasz Zane Weir (21,82) és Walsh (21,73) mögött.

ReklámTas J Nadas, Esq

Joe Kovacs és a magyar zászló

– A magyar atlétikának jelentős történelme van, de jelenleg nincs kiemelkedő súlylökőtök; szóval, én lehetek a ti emberetek! A szívem magyar, és ugyan büszkén képviselem az Egyesült Államokat, ahol élek, de magyar zászlót is, amely a nagyapám pincéjében lóg – üzent Joe Kovacs a vb előtt. Elárulta, először ötéves korában járt Magyarországon a nagyapjával, aki akkor tért vissza először, és 35 év után láthatta a testvérét, ő pedig találkozhatott a magyar nagybácsikkal, nagynénikkel. Azóta már négyszer járt Magyarországon, és a vb után is „hazamegy” a Vas megyei Szentpéterfára.

A vb-n a férfi 20 kilométeres gyaloglásban már kora délután világbajnokot avattak a Hősök terén, de a Nemzeti Atlétikai Közpntban éppen a férfisúlylökls volt az első szám, amelynek a döntője elkezdődött. S Crouser félelmetesen nyitott, az első sorozatban 22,63-at, a másodikban 22,98-at dobott. Kovacs neve mellé az első sorozatban 21,55 került, ez a második helyre volt jó, de a második sorozatban Walsh 21,69-cel eléje került. Majd egy másik új-zélandi, Jacko Gill (21,76), utána pedig egyéni csúccsal az olasz Leonardo Fabbiri (22,34) is megelőzte, aki feljött a második helyre.

„Józsi” jól hajrázott, de Crouser még jobban

A folytatásban Kovacs visszacsúszott a hetedikre, ám 21,88-cal visszakapaszkodott a negyedikre, s még két sorozat volt hátra. S Kovács „Józsi” az ötödik sorozatban megemberelte magát, 22,12-et dobott, és ezzel szerzett egy bronzérmet az amerikaiaknak.

Az aranyat pedig Crouser szerezte meg, mégpedig 23,51-gyel, mert ennyit ért el az utolsó sorozatban, a verseny utolsó dobásával! Csupán öt centivel maradt el a saját világcsúcsától. S hat centivel 100 ezer dollártól, mert a vb-n ennyi jár a világrekordot javítóknak.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Joe Kovacs bronzérmet visz haza a budapesti világbajnokságról (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.