Pünkösd alkalmával régi vágya teljesült a Bocskai Rádió igazgatójának, Molnár Zsoltnak: életében először Kárpátalján járt. Ésszerű döntésnek bizonyult, hogy szülőföldemen én legyek Zsolt vendéglátója, ám Ung-vidéki lányként arra nem vállalkoztam, hogy Munkács látnivalóit is feltárjam a távolról érkezett vendég számára. Pfeifer Anita cserkész, 2019 KMCSSZ ösztöndíjasa Munkács szülötte. Ott nőtt fel – és a háború okozta bizonytalan hétköznapok ellenére – jelenleg is ott tevékenykedik. Főállásban a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere, emellett pedig a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola biológiatanára. Anita szívélyes vendéglátásának és a magyar ház vezetőségének hála Zsolt az intézményben szállhatott meg és megismerhette a monarchia-beli épület minden zeg-zugát. Én pedig ez alkalommal hátradőlve lehettem otthon turista. Ebben a beszámolóban – Anita idegenvezetésére alapozva – néhány sort osztok meg a kárpátaljai város olyan látnivalóiról, amelyek nem az elsők a Wikipédia találatain, de annál különlegesebbek.  

Munkács városában a 20. század legelején kezdték tervezni a birodalmi központi Osztrák-Magyar Bank fiókintézetének létrehozását. Az alapítandó fiók részére 31 000 koronáért vásárolták meg a görögkatolikus egyház kettős telkét, ami a munkácsi járásbíróság épülete mellett feküdt. Az épület tervezését nagy valószínűség szerint Hubert Józsefre, az Osztrák-Magyar Bank építészére bízták. A Munkácsi Városi Tanács 1911 februárjában kiadta az építési engedélyt, az épület 1912-ben készült el. Az impozáns, háromszintes bankpalota a város egyik emblematikus épületévé vált. A trianoni békediktátumot követően az épületben a Csehszlovák Nemzeti Bank munkácsi fiókja működött, a második bécsi döntés után pedig – Kárpátalja visszatérésével – a Magyar Nemzeti Bank munkácsi részlege. 1944 karácsonyán a „felszabadító” szovjet hatalom államosította és a Szovjet Állami Bank Munkácsi filiájaként nyitotta újra. Ukrajna 1991. augusztus 24-i függetlenné válása után néhány évvel az épület már a Prominvest Bank munkácsi fiókjának adott otthont. A Magyar Kormány – 2016-os Magyar Házak kárpátaljai kialakításáról szóló – döntése értelmében került megvásárlásra az épület, melyben a Munkácsy Mihály Magyar Ház (MMMH) kapott helyet, hogy otthont biztosítson a kulturális, művészeti, közösségi eseményeknek. A 2021-ben megnyitott kulturális központ célja az elődöktől megörökölt szellemi és kulturális értékek közösségszervezéssel egybekötött megőrzése és továbbadása, illetve megismertetése a többségi társadalommal. A magyar ház eddigi kétéves működésére rányomta bélyegét a koronavírus-járvány és a tavaly februárban kitört borzalmas háború. De az intézmény munkatársai továbbra is mindent megtesznek, hogy a kulturális központ a béke szigete maradhasson, és oda betérve a helyi közösség magyar és ukrán tagjai elfeledkezzenek kis időre a hétköznapok valóságáról. Színházi előadások, jótékonysági aukciók, karácsonyi, tavaszi ünnepségek, könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, nyelvtábor, illetve számos kézműves-és gyerekprogram szerepelnek a ház palettáján. Apró érdekesség: a bank funkcióját nem veszítette el az épület, jelenleg OTP-bankfiók áll rendelkezésre.

A kulturális központ büszkén viseli Munkácsy Mihály világhírű magyar festőművész, Munkács város szülöttjének nevét. Személye és munkássága tiszteletére a díszteremet a művész alkotásainak reprodukciói díszítik, a lépcsőház falain felvonultatott fotósorozat pedig életének egy-egy fontos állomását, eseményét mutatja be. Az épület főbejáratával szemben egy mellszobor is őrzi Munkácsy Mihály emlékét.

Az emeleten egy 150 fő befogadására alkalmas, hang- és fénytechnikával felszerelt díszterem biztosít helyszínt kulturális, művészeti eseményeknek. Szintén ezen a szinten található az MMMH kis banktörténeti múzeuma, melyben az épület pénzintézeti múltjából fennmaradt eredeti páncélszekrények, illetve a szovjet korszakban kibocsátott pénzérméket és bankjegyeket bemutató állandó kiállítás tekinthetők meg. 

ReklámTas J Nadas, Esq

A történelmi épület tetőterében kapott helyet Munkács belvárosának egyetlen galériája, melynek havonta megújuló képzőművészeti kiállításait mindig nagy érdeklődés övezi. A házban megszálló vendégek kényelmét a szintén ezen a szinten kialakított két tágas és felszerelt apartman szolgálja. A kulturális központ belső udvara pedig kültéri rendezvények számára biztosít megfelelő és igényes környezetet.

Az MMMH különlegessége az épület alagsorában, magyarországi befektetéssel kialakított Monarchia Restaurant & Bistro, mely patinás környezetben, a magyar és az európai konyha modern konyhaművészeti trendek szellemében készített kulináris remekeit kínálja vendégei számára.

Az intézmény életéről: https://www.facebook.com/profile.php?id=100069665906950

Erdélyi Béla festőművész, Munkács szülötte. A Munkácsi-várhegy tövében, a Munkács városhoz tartozó Várpalánkán található szülőháza, amely az elmúlt évek során – a Magyar Ház Program keretében és a magyar kormány támogatásából – komoly felújításon ment keresztül. Az épületben a család eredeti bútorai mellett az ott talált korabeli grafikák, skiccek, fényképek és levelek, valamint Erdélyi Béla ismert festményeiről készült reprodukciók lettek kiállítva. Maga a ház nem az eredeti már, viszont ez az az udvar, ahol Erdélyi Béla felnőtt és felnőttként ide tért vissza szüleihez. Az emlékház és az udvaron található műterem egyben alkotóházként is funkcionál. Az orosz-ukrán háború kitörése óta Erdélyi Béla portája új funkciót kapott: a telek hátsó részében házban egy donyecki menekült család talált biztonságra, nyugalomra és talán békére. Zsilcov Alekszander ukrán képzőművész feleségével és fiával jött Kárpátaljára. A vele készült rövid riport is megtalálható az útifilmben.

A fentiekről bővebben beszéljenek a képkockák és a helyi önkéntes idegenvezető, Pfeifer Anita:

YouTube player

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.