Mesterek nélkül nincsenek tanítványok, és ez különösen igaz az egyéni sportokra, így a vívásra is. A kard és a tőr tudománya mesterről tanítványra száll – mondta az Országgyűlés elnöke pénteken Halásztelken.


Kövér László a Bocskai István Sportegyesület vívócsarnokának átadó ünnepségén azt mondta, hogy „a mai találkozásunk jól mutatja, hogy összefogással, hivatástudattal és kitartással sikeres közösség építhető fel, de csak akkor, ha van, aki a dolgok élére áll, és felemeli a zászlót.” Hozzátette: egy vívóteremben a hely szellemének legerősebb vonása a szabadság, és egy, a magyar reformátusok által létrehozott és használandó vívóteremben pedig különösképpen így kell ennek lennie.

Kövér László közölte: „aki szabad akar lenni, annak meg kell tanulnia kiállnia magáért, és a kard a kézben, pontosabban ez esetben a tőr, pedig megtanít küzdeni.” Hozzátette, hogy a vívás megtanít arra, hogy küzdeni okosan kell, amire a régiek azt mondták, hogy a vívás a megértés tudománya. Számba venni erősségeinket és gyengéinket, az ellenfél erényeit és hibáit – tette hozzá Kövér László.

A házelnök azt mondta, hogy kilencedik esztendeje folyik Halásztelken a vívásoktatás, hetvenkét iskolás növendék jár rendszeresen az edzésekre és dolgozik keményen. Hozzátette, hogy hatvannégy vívónak van versenyengedélye, közülük tizenketten a korosztályos válogatott tagjai. Az érettségiző Nádasdy Anna kerekesszékes vívóként már hatszoros világbajnok az U23-asok között – tette hozzá Kövér László.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy Lengyel Éva szatmárnémeti vívóedzőnek köszönhető, hogy Gombola András vívóedző életének a vívás adott irányt, célt és erőt. Hozzátette, hogy Gombola András szavai szerint „azért fogja Lengyel Éva nevét viselni ez a terem, mert azt a szemléletet, azt a lelkületet szeretném itt is megidézni, amit Lengyel Évától láttam otthon, amikor az edzőm volt”.

A házelnök beszélt arról is, hogy a szatmárnémeti születésű Gombola Andrásnak köszönhető, hogy a tőrvívás ősi tudományának továbbörökítésével Halásztelek és a Bocskai Sportegyesület megkapta ezt a „nagyszerű közösséget”.

(Demokrata / MTI)

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a halásztelki Bocskai István Sportegyesület Lengyel Éva Vívótermének átadó ünnepségén 2024. május 24-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.