A Virtuális Erőmű Program (VEP) legyen mozgalom! – javasolta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Virtuális Erőmű Program (VEP) örökös védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke pénteken a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláján, a Parlamentben.


A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011-ben indította a Virtuális Erőmű Programot. Célja igazolt energiamegtakarítással annyi energiamegtakarítást elérni, amely kiváltja egy valódi erőmű létesítését.

A magánfogyasztók bevonásával olyan mozgalmat lehetne kialakítani, amely világossá tenné: a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el – mondta.

Szili Katalin közölte:

ReklámTas J Nadas, Esq

a kormány a rezsidíjak csökkentésével évek óta segíti a lakosságot, de szem előtt kell tartani az energiahatékonyságot, a takarékosságot is.

Hangsúlyozta, hogy csak összefogással, gazdálkodással lehet teljesíteni az Európai Unió Green Deal vállalásában szereplő 11 százalékos energiafelhasználás-csökkentést 2030-ig.

Kőrösi Csaba, az ENSZ közgyűlésének korábbi elnöke, a Kékbolygó Alapítvány stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen ismerik fel az energiahatékony jelentőségét, amivel mindenki jól jár.

Borsos-Papp Natália, az Energiaügyi Minisztérium (EM) helyettes államtitkára hangsúlyozta, az elmúlt időszak válságai szükségessé tették az energia területén is az ország önellátási képességének megerősítését.

Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy

az elmúlt egy évben több mint 521 megawattnyi „új teljesítmény” került a virtuális erőműbe, és a 2023 végi 1453 megawatt a Paksi Atomerőmű teljesítményének 72 százalékát jelenti.

Az ügyvezető jelezte, azt tervezik, hogy partnerek bevonásával egyablakos rendszert alakítanak ki, ahol segítik a hozzájuk forduló lakossági ügyfeleket energiahatékonysági elképzeléseik megvalósításában.

A gálán több mint száz elismerést adtak át vállalatoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak, szakembereknek.

A legzöldebb város Mórahalom, a legzöldebb vármegye Békés, a legzöldebb vállalat az MVM lett. Az év jó gyakorlata elismerésben részesült az Országos Magyar Vadászkamara. A VEP egyetemi kutató mentori díját a Kodolányi János Egyetem, az első magyar karbonpozitív egyetem díját a Soproni Egyetem kapta.

(Demokrata / MTI)

Borítókép: Szili Katalin (b3) a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláján, a Parlamentben. Fotó: Facebook/Szili Katalin

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.